Expres

300 de braşoveni care şi-au dat viaţa pentru oraş, comemoraţi la Feldioara!

  • michael-weiss.jpg
 

În fiecare an, sunt comemoraţi braşovenii căzuți în lupta de la Feldioara, în urmă cu 400 de ani. Anul acesta, această comemorare se va desfășura vineri, 16 octombrie, începând cu ora 17.00, la „Monumentul studenților” din Feldioara.

„În ziua de 16 octombrie 1612, cu mai bine de 400 de ani în urmă, a avut loc bătălia de la Feldioara, în care brașovenii s-au angajat pentru libertatea orașului lor. Principalii oponenți ai acestei lupte erau judele Brașovului Michael Weiss și Bathory Gabor (Gabriel), principele Transilvaniei. Pe câmpul de luptă și-au lăsat viața aproximativ 300 brașoveni și locuitori ai comunelor din Țara Bârsei, printre care însuși judele Michael Weiss, dar și un număr însemnat de elevi („studenți”) ai Liceului „Johannes Honterus” (documentele istorice indică fie 39, fie 22 de liceeni brașoveni, căzuți la Feldioara)“, arată Wolfgang Wittstock, preşedintele Forumul Democrat al Germanilor din judeţul Brasov, într-un comunicat oficial.

Michael Weiss (foto 2) a fost decapitat, iar capul său i-a fost dus lui Gabriel Báthori, la Sibiu, ca dovadă a victoriei. Amintim că în secolul al XIX-lea, Nonnergasse (Ulița Călugărițelor) din Brașov a primit denumirea de Michael Weiss în cinstea judelui care a fost ucis în luptă.

Astfel, Forumul Democrat al Germanilor, Parohia Brașov a Bisericii Evanghelice și Liceul „Johannes Honterus”  îi comemorează pe concetățenii căzuţi în luptă, „ și în general pe toți cei care și-au pierdut viața ca victime ale terorii și despotismului, ale dictaturilor de orice fel, ale războaielor și ale deportărilor în interiorul țării sau în străinătate“.

Vineri, va avea loc o ceremonie, cuprinzând un moment religios, depunerea de coroane și luări de cuvânt. Își vor da concursul Fanfara „Țara Bârsei” și elevi ai Liceului „Johannes Honterus”. Manifestarea comemorativă de la Feldioara este publică, fiind invitați să participe toți cei interesați.

Pictură: Bătălia de lângă Feldioara, 1612 Anton Fiala (1812 – 1863)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare