Expres

10.000 de oameni la protestul SANITAS. Printre ei, şi BRAŞOVENI (GALERIE FOTO)

  • sanitasprotestmedisanbrasov.jpg
  • sanitas protest3_250806.jpg
  • sanitas protest5_250807.jpg
  • sanitas protest7_250808.jpg
  • sanitas protest8_250810.jpg
  • sanitas protest6_250811.jpg
  • sanitas protest4_250812.jpg
  • sanitas protest1_250813.jpg
  • sanitas protest2_250814.jpg
 

Federația Sanitas a început astăzi acțiunile de protest la nivel naţional, cu un miting în Piața Victoria. Asta după ce în ultimele două săptămâni au fost repetate ieşiri în stradă spontane în mai multe spitale din ţară. O delegație a protestatarilor a discutat cu vicepremierul Viorel Ştefan şi cu secretarul general al Guvernului, Andreea Lambru.

10.000 de oameni, din toate judeţele, au fost prezenți la miting și au acuzat Guvernul că nu și-a respectat promisiunile. „Promisiunile neonorate ale Guvernului scot sănătatea și asistența socială în stradă. Sanitas a amânat, până în acest moment, formele radicale de protest, crezând în bunele intenții ale guvernanților și sperând că la masa negocierilor vom putea, împreună, să găsim o modalitate echitabilă de a apăra drepturile membrilor noștri. Este, poate singura noastră vină, pe care o vom corecta începând din această săptămână cu un miting în 26 aprilie, urmat cu o grevă de avertisment în 7 mai și grevă generală în 11 mai”, explica, înainte de protest, conducerea operativă a Sanitas.
În Piaţa Victoriei din Capitală au protestat aproximativ 10.000 de sindicalişti din Sănătate, afişând bannere cu mesaje precum „Dacă nu ne măriţi sporul, hai să mirosiţi formolul”, „Egalitate pentru toţi”, „Dreptate pentru TESA” şi „Legea voastră unitară dezbină întreaga ţară”. De asemenea, purtau pancarte în formă de scut argintiu şi pe care scria „SANITAS apără”, fiind personalizate cu fiecare categorie de personal din Sănătate afectată de actele normative adoptate de guvernanţi care le-au diminuat veniturile nete: psihologi, biologi, infirmiere, brancardieri, asistenţi de anatomie patologică, sore medicale, asistenţi sociali, dar şi una pe care scria „SANITAS apără echipa medicală”.
În București au venit angajați din mai multe județe ale țării, pentru a-și arăta nemulțumirea  față de modul în care decurg negocierile la Guvern și acuză Executivul că vrea să-i excludă de la masa tratativelor. Printre  protestatari s-au aflat circa 170 de braşoveni de la Sindicatul Medisan-Sanitas Braşov. „Acești angajați nu întrerup munca, ci vin în timpul lor liber”, a explicat prim-vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope. Oamenii au înfruntat cu greu, timp de câteva ore, căldura de 30 de grade din Capitală. O infirmieră de 42 de ani din București a leșinat și a fost preluată de o ambulanță, pentru a i se acorda îngrijiri medicale.

Sindicaliştii acuză Guvernul că încalcă legea, excluzându-i de la negocieri

În ultimele zile, Sanitas și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care decurg negocierile la Guvern și acuză Executivul că vrea să-i excludă de la masa tratativelor. Federația Sanitas cere modificarea Legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament; creșteri salariale pentru tot personalul din sănătate și asistență social, dar și negocierea și semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate. Sanitas a atras atenția, recent, că sub masca rezolvării problemelor din sănătate Executivul încalcă legea și elemente elementare ale dialogului social, având de-a face cu o tergiversare nepermisă a stării de confuzie și de nemulțumire. „Întâlnirea din 23 aprilie, dintre premierul României, miniștrii Sorina Pintea, Olguța Vasilescu, Eugen Teodorovici și managerii spitalelor din România a fost una dezamăgitoare pentru situația angajaților din sănătate. Rezultatul acestei discuții trebuia să fie un set de soluții pentru rezolvarea inechităților generate de aplicarea Legii 153/2017 și a noului Regulament de sporuri. Aflăm, cu indignare, că decidenții au hotărât constituirea unor grupuri de lucru care să găsească, în perioada următoare, aceste soluții; adică avem de-a face cu o tergiversare nepermisă a stării de confuzie și de nemulțumire deja existente în sistemul sanitar”, consideră liderii sindicali.
De asemenea, Federația Sanitas se declară surprinsă de intenția excluderii reprezentanților sindicatelor din discuțiile ce vor urma, privind aplicarea legislației salarizării. „Atragem atenția, domnilor guvernanți, că această decizie este nu numai una care pune în pericol dialogul social pe termen mediu și lung; este și o încălcare a legii”, mai spun cei de la  Sanitas. Potrivit organizației, în confomritate cu Legea 153/2017, „Procentul concret al sporului prevăzut se aprobă trimestrial de comitetul director, după consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau a reprezentanţilor angajaţilor”.
De asemenea, nominalizarea personalului care beneficiază de spor pe locuri de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare se stabilesc de ordonatorul de credite, cu consultarea sindicatelor reprezentative la nivel de unitate/sindicatelor afiliate la o federaţie reprezentativă pe grup de unităţi/sector sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, în limita prevederilor din regulamentul-cadru (30%).

Guvernanţii sunt indiferenţi la degringolada pe care au creat-o în sistem

În plus, sporurile prevăzute în anexele la regulamentul-cadru se acordă cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal aprobate prin bugetul anual de venituri şi cheltuieli, „cu avizul sindicatelor reprezentative la nivel de unitate/sindicatelor afiliate la o federaţie reprezentativă pe grup de unităţi/sector sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor”.
„Insistența guvernanților de a demonstra, în pofida realității, că noile reglementări salariale sunt foarte bune, precum și modul manipulator în care încearcă să transfere asupra sindicatelor vinovăția pentru degringolada din sistem confirmă că actuala putere se află în imposibilitatea de a corecta greșelile făcute în elaborarea legii salarizării. Auzim din nou aceleași declarații ale unuia dintre miniștri, care continuă să comunice public indiferența Guvernului față de decizia sindicală de a declanșa greva pentru apărarea drepturilor angajaților din sănătate și asistență socială”, a precizat conducerea Sanitas.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare