Expres

1 Mai Muncitoresc, cu „imnul” confiscat de Ceaușescu (video)

1 Mai Muncitoresc, cu „imnul” confiscat de Ceaușescu

În perioada comunismului, de 1 Mai Muncitoresc, cântecul lui Ciprian Porumbescu „Râde iarăşi primăvara” răsuna la defilări. Și astăzi este socotit de mulți drept cântec patriotic. Puțini știu însă, că versurile au fost schimbate, la solicitarea lui Nicolae Ceaușescu, în anii 1970.

Ziua Internaţională a Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în România în anul 1890, dar evenimentul era redus, fără „tulburări muncitorești” importante. În perioada regimului comunist, însă, după 1946, de 1 Mai, autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde, coloanele de muncitori în ținute festive fiind nevoite să scandeze lozinci și să poarte pancarte uriașe, pe stadioane, pe străzi, cu care alegorice și cu steguleţe. 1 Mai Muncitoresc era un bun prilej pentru pentru ca Partidul Comunist să se laude cu „mărețele” realizări.

La parade și defilări, care din anii 70 s-au mutat la 23 August, participa toată populația unui oraş, de la şomii patriei, până sutele de mii de muncitori din toate întreprinderile. Prezenţa la defilare era obligatorie, nimeni nu era scutit.

La aceste parade, „1 Mai muncitoresc” era cântecul preferat al regimului comunist. Compusă în 1880 de Ciprian Porumbescu, piesa „Râde iarăşi primăvara” a fost confiscată de propaganda comunistă, în 1946, care i-a schimbat versurile originale şi le-a înlocuit cu versurile scrise de Maria Ranteș.

„Râde iarăşi primăvara/ Peste câmpuri, peste plai, Veselia umple ţara /C-a venit Întâi de Mai!/Muncitorii au pornit/ Şi-ntr-un glas s-au înfrăţit!/ Şi ei azi sărbătoresc/Unu mai muncitoresc/Înfrăţiţi azi cu ţăranii, Muncitorii-n joc şi cânt/ Prăznui-vor în toţi anii/Libertatea pe pământ/Peste mări şi peste ţări/ Se adună pe cărări/ Lumea toată în alai/ Pentru al nostru Întâi de Mai”.

În realitate, cântecul original compus de Ciprian Porumbescu nu a avut nici o legătură cu sărbătoarea muncitorească, logic, și pentru că fusese creat cu mult timp înainte. Ciprian Porumbescu a compus melodia, în anul 1880. De fapt, „Râde iarăși primăvara” este una dintre cele mai cunoscute melodii de dinainte de 1989, fiind cântată de fiecare dată la petrecerile de 1 Mai ale oamenilor muncii. Cântecul a fost compus de Ciprian Porumbescu în 1880, an în care a şi fost tipărit în Colecţia de Cântece. La acea vreme, tot marele Porumbescu a fost cel care a compus şi versurile. Se pare că acestea au fost asemănătoare cu unele versuri ale poetului Vasile Alecsandri.
Un cântec pentru a saluta primăvara, renașterea naturii, un cântec vesel și foarte melodios, a fost confiscat de comuniști pentru a le servi cauza. Textul a fost schimbat în 1946, pentru a se potrivi mai bine propagandei. Nu e un cântec patriotic, însă, așa cum pretinde videoclipul de mai sus.
Mai multe puteți citi aici.
Versurile inițiale și muzica imnului național (în perioada 1977-1989) „Trei culori” au fost de asemenea compuse de Ciprian Porumbescu.

Ciprian Porumbescu

Ciprian Porumbescu s-a născut pe 14 octombrie 1853, la Şipotele Sucevei, în Bucovina. Dacă la început a purtat numele de Golembiovski, ulterior l-a schimbat în Porumbescu. Marele compozitor s-a stins din viaţă pe 6 iunie 1883, în casa din localitatea Stupca, sat ce se numeşte în prezent Ciprian Porumbescu. Porumbescu avea vârsta de 29 de ani, când din cauza tuberculozei şi-a găsit sfârşitul. Această boală i s-a agravat în perioada în care a stat în închisoarea de la Cernăuţi.
La sfârşitul anului 1877, marele compozitor Ciprian Porumbescu a fost arestat, împreună cu alţi membri ai societăţii „Arboroasa“, fiind acuzaţi de trădare de ţară. Timp de trei luni, Ciprian Porumbescu a stat închis în închisoarea din Cernăuţi, unde a fost lăsat să-şi ia vioara cu el. Dupa 11 săptămâni de detenţie, compozitorul a fost achitat în urma unui proces care a durat trei zile.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button