Educaţie

[ViDEO] BRAŞOV. Universitatea „Transilvania” are o nouă identitate vizuală şi mai mulţi „boboci”

  • IMG_1907_241887.JPG
  • IMG_1916_241886.JPG
  • IMG_1979_241888.JPG
  • IMG_1901_241889.JPG
  • IMG_1886_241890.JPG
  • IMG_1939_241891.JPG
  • IMG_1950_241892.JPG
 

Circa 19.000 de studenţi, masteranzi, doctoranzi au început, astăzi, un nou an universitar, la cele 18 facultăţi ale Universităţii Transilvania. Peste 5.000 dintre ei sunt „boboci”. Ceremonia de deschidere a anului universitar a avut loc în Aula Magna „Sergiu T. Chiriacescu”, pe lângă numeroşii studenţi şi profesori, fiind prezenţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi parlamentari braşoveni.

Anul de învăţământ 2017/2018 s-a deschis la Universitatea „Transilvania” cu o nouă identitate vizuală, cu logo-uri atât pentru întreaga instituţie, cât şi pentru fiecare facultate în parte, şi un nou slogan. Noul logo al Universităţii „Transilvania” este construit în jurul ideii de centru – „universitatea din centrul ţării”, „universitatea din centrul societăţii”, „universitatea-nucleu”, iar deviza este „Învaţă să fii în centru”. Noua identitate vizuală a fost realizată de Mugur Mihai, un absolvent de Marketing la Universitatea Transilvania, specializat în branding, care are deja la activ zeci de logo-uri create în ţară şi în străinătate. Braşoveanul este cel care a creat identitatea vizuală pentru marcarea a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, câştigând o competiţie la care au participat 320 de propuneri. Noua identitate vizuală a Universităţii Transilvania a costat 27.000 de lei. „Noul logo al universității încorporează literele „U” și „T”, inițialele noastre, desenate din linii drepte care trimit la imaginea cărților pe raftul unei biblioteci. Cele două inițiale formează un pătrat și încastrează un nucleu cu aceeași formă. Logo-urile celor 18 facultăți sunt legate de logo-ul Universității prin reluarea elementului focal al siglei acesteia și exprimă simbolic, dar fără stridență, specificul fiecăreia”, a precizat prof. univ. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan (video 1), rectorul Universităţii Transilvania, care a şi explicat câteva dintre logo-urile unora dintre facultăţi: „Logo-urile celor 18 facultăţi sunt legate de logo-ul Universităţii prin reluarea elementului central în fiecare dintre ele. De exemplu, logo-ul Facultăţii de Ingineria Lemnului sugerează inelele unui trunchi de copac, dar şi discurile unei maşini de prelucrare, sigla Facultăţii de Ştiinţe economice şi Administrarea Afacerilor redă simbolul valutar generic, dar şi imaginea sedinţei unei echipe de management, iar la facultatea de Muzică, logo-ul este redat printr-o undă sonoră stilizată, dar şi prin tubulatura unei orgi istorice. Împreună, cele 18 simboluri trimit la ideea de unitate în diversitate, elementul comun fiind nucleul, care trimite la ideea de centru: centrul țării, centrul orașului, esența și autoritatea cunoașterii. Sloganul consonant cu această simbolistică – „Învață să fii în centru!” – este deopotrivă un îndemn la excelență și o asumare îndrăzneață a propriei identități, adresându-se tuturor”.

Salarii mai mari, pe baza evaluării absolvenţilor

Universitatea Transilvania din Brașov deschide anul 2017-2018 cu 5.381 de noi studenți admiși la domeniile de licență (zi și ID/FR) cu 1.724 de studenți admiși la studii de masterat și 79 de noi doctoranzi. În total, anul acesta sunt peste 7.000 de studenți în anul I la domeniile de licență și de masterat. Numărul lor este mai mare cu circa 6%, comparativ cu anul trecut universitar. Taxele de școlarizare pentru studenții care nu au reușit să ocupe un loc bugetat sunt cuprinse între 2.800 și 6.000 de lei, cu numai 10% mai mari decât în anii universitari anteriori. Odată cu noul an universitar au început și lucrările de reabilitare a fațadei clădirii Rectoratului din Livada Poştei.
O altă noutate o reprezintă faptul că în acest an 73 de cadre didactice din Universitatea Transilvania, circa 10% din corpul profesoral, vor primi salarii mai mari cu 15%. „Acest lucru este o recunoaştere a performanţelor pe care le-au obţinut în carieră, a muncii şi a pasiunii cu care îşi fac meseria, absolvenţii noştri de anul trecut fiind cei care au decis cine merită recompensat şi sunten singura universitate din România care procedează astfel”, a subliniat prof. Abrudan.

Universitatea va finanţa proiecte de cercetare pentru comunitate

O altă noutate, primită cu mare interes de către autorităţile locale şi judeţene, „partenerii noştri”, după cum i-a numit rectorul, este faptul că în anul care tocmai a fost deschis universitatea va finanţa cel puţin 30 de teme de cercetare sau studii realizate de cadre didactice şi studenţi care să rezolve probleme ale comunităţii locale sau judeţene şi să contribuie la dezvoltarea acestora, ca formă de a răsplăti sprijinul de care beneficiază instituţia de învăţământ superior. Oficialităţile care au luat cuvântul la eveniment – ministrul Tineretului şi Sportului, braşoveanul Marius Dunca, prefectul Marian Rasaliu, preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Veştea şi primarul George Scripcaru – au apreciat în mod deosebit prestaţia rectorului Abrudan şi această din urmă ofertă către comunitate şi l-au asigurat la rândul lor de tot sprijinul instituţional şi personal.  De altfel, şi reprezentanţii municipalităţii au parteneriate cu Universitatea şi în curând vor începe un nou proiect. „Chiar săptămâna trecută am stabilit un parteneriat în ce înseamnă inventarierea şi analiza clădirilor din centrul istoric pe care o vom face cu trei facultăţi: cea de Construcţii, de Silvicultură, partea de Cadastru şi cea de Sociologie”, a explicat George Scripcaru, primarul municipiului Braşov. Totodată ei i-au felicitat pe profesori şi pe studenţi, pe care i-au sfătuit să înveţe, dar şi să se distreze şi să fie mândri că studiază la Braşov: „Universitatea Transilvania este o universitate de prestigiu la nivel național, fiind cea mai mare și mai dezvoltată din Regiunea Centru. Tradiția inginerească pe care Brașovul și-a construit-o din anul 1948 încoace se împletește cu cea a cercetării științifice și dezvoltării tehnologice practicate la cel mai înalt nivel. Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universității Transilvania reprezintă o mândrie pentru mediul academic brașovean, un etalon al reușitei, un motor al dezvoltării durabile și al inovării. Industria constructoare de mașini, industria lemnului, transporturile, turismul, învățământul, medicina – toate aceste domenii au nevoie de specialiști de top pe care facultățile Universității Transilvania, prin corpul profesoral înalt calificat, îi pot pregăti, astfel încât să facă față cerințelor de pe piața muncii. Aveți toate motivele, dragi studenți, să fiți mândri că învățați la Brașov! Permiteţi-mi să vă urez multă sănătate, succes în noul an universitar și reușite pe toate planurile!”, a spus Adrian Veştea, preşedintele CJ Braşov.

Deschisă cu imnul academic „Gaudeamus igitur”, festivitatea s-a încheiat cu „La mulţi ani!”, nu înainte ca pianista Liliana Iacobescu (profesoară a Facultăţii de Muzică din Braşov) şi violonistul braşovean de reputaţie internaţională Bogdan Costache să ofere un scurt şi foarte apreciat moment artistic (video 2). De altfel, tot ieri a fost deschisă şi o nouă stagiune a concertelor la Universitatea Transilvania. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button