Educaţie

[ViDEO] BRAȘOV. Șaguniștii au adus un bronz pentru România din prima

 

Șase elevi ai Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” (video 1) din Brașov au adus premiul al treilea la turneul internaţional al tinerilor oameni de ştiinţă (International Young Naturalists’ Tourmanent IYNT), din Belarus, unde au participat în premieră națională, la finele vacanței de vară a anului şcolar 2018 – 2019, mai precis în august. Deși la prima participare, echipa românilor – intitulată „Solution Squad”/ Echipa Soluțiilor – s-a clasat pe locul al treilea, fiind devansată de echipe de la şcoli din Elveţia, Noua Zeelandă şi Croaţia, însă obţinând un punctaj mai bun decât elevi din alte ţări cu tradiţie de participare și de premii la acest concurs, cum sunt Rusia, China sau Bulgaria, după cum a punctat profesorul inițiator și unul dintre coordonatorii echipei de la „Șaguna”, Carmen Tănăsescu (video 2), profesor de fizică, alături de colegul de catedră prof. dr. Mircea Noru Parpalea.

Cinci elevi din echipa premiată în Belarus erau, la momentul participării la competiţia tinerilor oameni de ştiinţă, absolvenți ai clasei a IX-a. Lor li s-a alăturat un elev de clasa a VII-a, întrucât este şi olimpic naţional al Colegiului „Andrei Șaguna”, la fizică. Medaliații de la Minsk se numesc Mara Nicolau (căpitanul echipei), Roland Gurzău, Mattia Marziali, Ștefan Alexandru, Andreea-Delia Panaite, toți liceeni, și Tudor Curtu – clasa a VII-a. „Am avut această idee, de a participa la acest concurs, în urmă cu jumătate de an şi mi-am dorit ca România să aibă o echipă participantă. Noi am început acum trei ani, cu participări la Turneul internațional al tinerilor fizicieni, în echipa României fiind unul sau doi elevi de la Șaguna. La această ediţie, toată echipa României a fost formată din şagunişti. Nu numai că am avut o echipă înscrisă, dar am câştigat şi un premiu III nesperat, care ne-a bucurat teribil, tocmai dată fiind concurenţa foarte mare. Vrem să creştem oameni de ştiinţă şi în consecinţă am început cu acest concurs, orientat către juniori. Am intenţia însă să încerc ca la ediţia din acest an şcolar să încerc să înscriu două echipe, una pe gimnaziu, una pe liceu. E o idee, s-ar putea până la urmă să le fuzionez, însă am început în acest fel cercetarea la Șaguna şi este foarte bine“, a spus prof. Tănăsescu.

Concursul testează în acelaşi timp cunoştinţele elevilor din fizică, biologie şi chimie. „Este o competiție surprinzătoare. Nu ne-a fost clar la ce trebuie să ne așteptăm. Copiii au avut de făcut și un videoclip de prezentare, parte din concurs, și au avut de rezolvat o serie de probleme diverse, de la pâinea făcută în mod științific la electricitate atmosferică. Problemele au fost expuse pe site-ul competiției și copiii s-au documentat aproape șase luni și au făcut diferite proiecte de rezolvare pe care a trebuit să le poată demonstra. Proba propriu-zisă a durat 45 de minute, unde au primit probleme noi cărora să le dea soluții rapid, dar printr-o dezbatere între ei și un „fight”  cu alte echipe, totul fiind urmărit de juriu”, a explicat profesoara.

La mica festivitate (video 4 și 5) de la Colegiul Național „Andrei Șaguna” au fost înmânate și diplomele pentru premiile obținute de elevi, printre care și performerii din Belarus, la concursul NASA 2018/2019. Deja a devenit o tradiție ca șaguniștii să câștige competiția Space Settlement, organizată de National Space Society şi NASA, dar 2019 a fost cel mai bun an: 23 de elevi au obţinut patru premii I, un premiu III şi două menţiuni. Conferinţa NASA la care și-au prezentat proiectele câștigătoare a avut loc în Arlington – SUA.

„Ne mândrim cu rezultatele de excepție ale elevilor noștri, care, iată, dovedesc că școala noastră nu are doar relevanță la nivel național, prin premiile la olimpiade și concursuri școlare de-a lunul anilor, ci și relevanță internațională. Tradiționalului deja concurs NASA, i se alătură proaspătul concurs din Belarus, defășurat cu participarea noastră în premieră națională, mai mult, din 22 de țări fiind obținut locul al III-lea. Mai avem o participare în premieră la olimpiada de statistică, iar elevi ai noștri au fost premiați și la Concursul internațional de robotică”, a subliniat prof. dr. Cezar Boghici (video 3), directorul CN „Andrei Șaguna”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button