[ViDEO] BRAŞOV. Pe cine învinovăţeşte liberalul Aurelian Danu pentru sistemul de educaţie dezastruos?
Dezordinea cunoscută din sistemul educaţional din ultimii 25 de ani a fost sancţionată şi de liberalul Aurelian Danu într-o conferinţă de presă susţinută ieri.
Politicianul acuză aproape toţi ministri ai Educaţiei postdecembrişti, dar în special pe Ecaterina Andronescu, despre care spune că a desfiinţat premeditat învăţământul profesional, cu intenţia de a-i orienta pe tineri spre universităţi pentru a obţine calificare profesională.
Cum acest sistem s-a dovedit un eşec în câţiva ani, în timp înregistrându-se un procent semnificativ de şomeri cu diplome universitare, acum se încearcă revigorarea şcolilor profesionale.
„După anii ’90, natalitatrea a scăzut foarte mult, iar anul 2004, când Ecaterina Andronescu era ministru al Educaţiei, a coincis cu perioada în care acea generaţie trebuia să-şi decidă viitorul din pucnt de vedere profesional. Atunci erau mari probleme în învăţământul gimnazial, iar prin demolarea celui profesional, elevii nu aveau de ales decât să meargă la liceu, apoi la facultate dacă îşi doreau o meserie. A fost un dezastru, pentru că rata de promovabilitate la bacalaureat a fost de aproximativ 60%, iar şomajul în rândul tinerilor a fost mare. Mai mult, pentru că locurile de muncă erau puţine, iar şcolile de meserii deveniseră amintire, ne-am confruntat cu situaţii în care meseriaşii noştri erau foarte calificaţi, respectiv întâlneam frecvent chelneri cu facultate de drept, recepţioneri cu ştiinţe juridice… De asemenea, a rămas un mare gol la nivelul mediului de afaceri. Acum, la Braşov, problema nu este să găseşti un loc de muncă dacă ai nevoie, ci, dacă ai o firmă, să găseşti angajaţi pentru meserii precum instalatori, brutari, mecanici auto etc. Acum, ipocrizia respectivului ministru social-democrat este maximă: spune că susţine învăţământul profesional”.
O altă problemă ridicată de Danu se referă de modificarea statulului consilierului şcolar, respectiv a psihologului de şcoală, care are sarcina expresă de efectuare a procesului de orientare vocaţionala a elevului, dar şi evaluarea psihologică şi prestaţia profesorilor.
„În urma modificării legii specifice de către Guvernul Ponta, în anul 2012, psihologii şcolari au fost subordonaţi directorului de şcoală, astfel că aceştia ar trebui să-şi evalueze colegii, dar şi pe superiorul său. Totul doar pentru ca banii alocaţi pentru aceste servicii să poată fi orientaţi în alte proiecte ale şcolii. Noi cerem îndreptarea acestui lucru. De asemenea, ar trebui ridicată ferm şi problema manualelor şcoale, care sunt tipărite în mai multe variante, alternative cum li se spune, în condiţiile în care toţii elevii au parte de evaluare unică. De aceea, mai mult de jumătate dintre părinţi aleg să-şi dea copiii la meditaţii”, a precizat sursa citată.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.