Educaţie

[ViDEO] BRAȘOV. Digitaliada a început la sat: jocuri pe tabletă la ora de curs

  • IMG_3536_221985.JPG
 

Fundaţia unei companii de telecomunicații a dat astăzi, în județul Brașov, startul proiectului-pilot de educaţie digitală prin care își propune promovarea acestui tip de predare-învățare la ciclul gimnazial și îmbunătățirea, prin metode de lucru interactive și conținut digital de tip „învățare prin joc”, a rezultatelor școlare ale elevilor.

Proiectul-pilot se desfăşoară în 10 şcoli din mediul rural pe durata anului şcolar 2016–2017, iar din județul nostru a fost selectată Școala Gimnazială Poiana Mărului. Selecția s-a făcut în urma unui concurs, la care s-au înscris 83 de unități de învățământ rurale din țară. Potrivit inițiatorilor, doi ani a durat pregătirea proiectului, care se bazează pe o cercetare națională privind învățământul la sate în România.

Ca și „colegele” de proiect, cu care se va afla din nou în competiție până la finele anului de învățământ, școala din Poiana Mărului a primit un pachet complet pentru elevi și profesori: echipare tehnologică a unui laborator (tablete, videoproiector și laptop), conținut educațional digital și materiale suport pentru Matematică și TIC, un catalog online, formare dedicată pentru profesori în utilizarea materialelor digitale la clasă, dar va beneficia și de suport permanent.
Digitaliada propune o metodă de educație bazată pe aplicații și jocuri digitale – „digital game-based learning (DGBL)”, menită să completeze metodele clasice utilizate până acum la clasă cu resurse educaţionale bazate pe tehnologie. „Ce aduce diferit Digitalida: furnizarea de conţinut digital, nu doar de echipamente. În acest mod, proiectul le oferă copiilor şansa de a se integra în Europa şi în lumea contemporană”, a explicat Amalia Fodor, director executiv al fundației.

„Agentul X” salvează Internetul

În cadrul unor ore de matematică și TIC se vor folosi jocuri video și aplicații cu conținut educațional cu scopul de a încuraja o implicare mai mare a elevilor la clasa și de a le oferi acestora oportunități de antrenare în învățarea interactivă și abilitățile necesare pentru societatea globalizată, tehnologică, a secolului 21. „Am aici Agentul X, pe care trebuie să-l ajut să-l prindă pe Agentul Y, care vrea să distrugă Internetul sau chiar lumea. Ca să scăpăm de obstacolele pe care le aruncă în calea Agentului X și să-l prindem din urmă trebuie să dăm răspunsul corect la ecuațiile sau radicalii care apar. Contează și viteza de reacție. La fiecare răspuns greșit se scad cinci secunde din timp”, ne-a demonstrat Robert Ene (video 1 și 3), elev în clasa a VIII-a. Jocurile digitale propuse în pilot sunt identificate în strânsă legătură cu obiectivele de învățare din programa școlară. Ele sunt completate de aplicații digitale (video 4 – aplicația de geometrie) pentru a oferi profesorilor și elevilor un cadru mai larg de folosire a echipamentelor digitale în timpul orelor.
Plecând de la conținutul educațional al jocurilor si aplicațiilor, profesorii au primit exemple de planuri de lecție demonstrative pentru modul în care poate fi folosit conținutul digital la clasă. În paralel, pentru TIC, elevii și profesorii vor beneficia de materiale pentru dezvoltarea competențelor digitale pentru tabletă și PC dezvoltate de echipa ScratchED la Harvard Graduate School of Education și eliberat de sub licență Creative Commons, dar și de experți educaționali din România.

350.000 de euro investiți până acum

Toate resursele digitale propuse în proiect vor fi disponibile gratuit publicului larg pe platforma online www.digitaliada.ro care-și propune să devină un hub de conținut educațional digital. „Calitatea rezultatelor depinde de calitatea educației. Sperăm ca metoda de „învățare pe baza jocurilor digitale” și a aplicațiilor să deschidă noi drumuri pentru elevi, să le îmbunătățească rezultatele școlare și să contribuim împreună la dezvoltarea educaţiei în anii următori”, a declarat Dana Deac, preşedinta fundației inițiatoare. „Se deschide astăzi, dar a început în urmă cu doi ani și nu a fost făcut bătând din palme. Ne-am gândit în primul rând la nevoile acestei ţări şi ne-am dorit foarte mult să depăşim nivelul în care venim cu tablete şi cu computer la o şcoală şi, după ce am tăiat panglicuţa, am plecat şi ne mai întâlnim peste un an şi atât”, a subliniat Deac.
„Investiția în educație, sub orice formă – resurse financiare, voluntari, internshipuri, mentorat –  reprezintă o investiție în viitor. Digitaliada este un exemplu de investiție în viitor printr-un proiect ambițios și complex, cu o abordare 360 grade. Se adresează școlilor, se adresează profesorilor și se adresează elevilor, oferind tuturor resurse noi care, pe viitor, vor avea un impact pozitiv pe termen lung și vor contribui la o schimbare semnificativă în comunitate”, a declarat și Liudmila Climoc, CEO la compania ce susține Fundația.
Până în acest moment, valoarea totală a proiectului–pilot Digitaliada este de peste 350.000 de euro.      
Proiectul se desfășoară cu sprijinul Direcției Generale de Învățământ Preuniversitar din cadrul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice și este implementat cu sprijinul ONG-urilor Asociația Actori Europeni, Asociația Cartea Daliei, Asociația Societatea Online și Fundația Noi Orizonturi.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button