Educaţie

Update EN 2022. Ce s-a dat la română. Subiecte relativ ușoare. Punctul care dă bătăi de cap

  • subiect_8.jpg

EN 2022. AICI, subiectele complete și baremele de notare / Subiect diferit pentru elevii care studiază în maghiară

Absolvenţii de clasa a VIII-a au avut subiecte relativ ușoare la proba de Limba şi literatura română a Evaluării Naţionale (EN), similare celor de anul trecut, chiar dacă acestea au forma testelor PISA, fiind într-o broșură de 10 pagini, inclusiv pentru răspunsuri și compuneri.

La subiectul I, candidații au primit două texte la prima vedere (un fragment din „Toate pânzele sus” de Radu Tudoran și altul dintr-o carte biografică „Frânturi din viața lui Delavrancea”, de Cella Delavrancea), pe baza cărora candidații au avut de rezolvat mai multe cerințe, unele tip grilă, cele mai multe vizând capacitatea de înțelegere a textului, având de ales dintre mai multe variante de răspuns, dar și cunoștințele de limba română (fonetică, vocabular, morfologie și sintaxa propoziției și a frazei).

De asemenea, li s-a cerut să prezinte o trăsătură a personajlui Mihu și mijlocul de caracterizare utilizat, un element de conținut comun între cele două texte la prima vedere, să motiveze răspunsul la întrebarea „Crezi că este plictisitor să vizitezi de mai multe ori un loc?”, valorificând textul 2, să asocieze textul „Toate pânzele sus” de Radu Tudoran cu alt text studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară.

Candidații au avut de răspuns la mai multe cerinţe de vocabular și fonetică (despărțire în silabe, modul de formare a unor cuvinte, sensul unei expresii, relația de omonimie), de morfologie și sintaxă a propoziției (identificarea a modurilor verbale, alcătuirea unor enunțuri cu substantive la anumite cazuri) și a frazei – ultima mergând pe identificare într-un enunț relativ ușor cu principală și atributivă.

Punctul 8 (foto) este cel mai dificil, întrucât cuprinde cuvinte a căror scriere corectă, la p anumită formă, este o provocare.

La subiectul al II-lea, absolvenții au primit cerința de a scrie un text narativ în care să povestească cea mai frumoasă întâmplare din vacanță, inserând o secvență descriptivă și una dialogată.

Citiți și:

EN 2022. Absolvenții de-a VIII-a, în focurile primului examen / 600 de elevi brașoveni nici nu s-au înscris

Sursa foto: Antena 3


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button