Educaţie

Update BRAȘOV. Ce a picat la română. Subiect la BAC mai accesibil decât în vară

 

Citiți și:

Update BRAȘOV. Subiectul complet la Bac – profil real și tehnologic

Update BRAȘOV. Baremul de notare la Bac română – profil real și tehnologic

Update

Din primele informaţii, până la publicarea oficială a subiectelor și baremelor, vă putem spune ce le-a picat candidaților care au absolvit profilul real și tehnologic. Primul dintre subiectele la română la bacalaureat 2019 are la bază un text la prima vedere din Marin Preda. La partea a III-a (eseu), candidații au avut de prezentat particularități ale unui text narativ (roman) aparţinând lui Liviu Rebreanu sau lui G. Călinescu, iar cei de la uman și pedagogic au avut de prezentat particularităţi de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând unuia dintre cei doi scriitori menționați. Însă nu au scăpat cu totul de text liric, având de analizat un fragment dintr-o poezie de Vasile Voiculescu.

—–

Absolvenţii de liceu susţin astăzi, începând cu ora 9.00, prima probă scrisă din sesiune de toamnă a examenului de Bacalaureat 2019, cea la Limba şi literatura română a Bacalaureatului. Subiectele sunt diferenţiate pe filiere şi profiluri, însă, din 2018 încoace, doar la partea a treia – un eseu pe o temă dată, fiind unul pentru real, tehnologic şi vocaţional (cu excepţia pedagogicului), iar altul pentru uman şi pedagogic.
Primul subiect al probei are ca suport tot un text la prima vedere şi este alcătuit din doi itemi: la A o întrebare alcătuită din cinci sarcini de lucru a câte șase puncte fiecare, care urmăreşte înţelegerea textului, şi o cerinţă de tip eseu. Subiectul de tip II (comun şi el tuturor profilurilor) are ca suport un text literar la prima vedere, care vizează interpretarea şi/sau comentarea unui text integral sau a unui fragment de text. Aici, elevului îi este solicitată prezentarea semnificaţiilor unui text, în 50 de cuvinte, evidenţiind două trăsături ale unui curent literar.
Subiectul de tip III, singurul diferenţiat în funcţie de filieră, profiluri şi specializări, constă în elaborarea unui eseu structurat şi vizează aspecte de analiză tematică, structurală, stilistică a operelor literare studiate ce aparţin autorilor canonici, curentelor culturale/literare, perioadelor, speciilor literare şi/sau a tipurilor de texte menţionate în programa de Bacalaureat.
Primul subiect valorează 50 de puncte, al doilea 10 puncte, iar al treilea – 30 de puncte, 10 puncte fiind cele din oficiu.

Examenul se încheie la ora 12.00, iar după ora 15.00, Ministerul Educaţiei Naţionale va publica subiectele complete şi baremele de evaluare şi de notare, pe care vi le vom prezenta pe myTEX.ro.

 

 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button