Update BAC 2020. Ce a picat la română. Comedie sau comédie? / Subiectele complete și baremul
Actualizare
Subiectul complet și baremul de evaluare și de notare aici.
Absolvenţii de liceu susţin astăzi prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2020, cea la Limba şi literatura română. Subiectele sunt diferenţiate pe filiere şi profiluri, însă, din 2018 încoace, doar la partea a treia – un eseu pe o temă dată, fiind unul pentru real, tehnologic şi vocaţional (cu excepţia pedagogicului), iar altul pentru uman şi pedagogic.
Conform unor discuții de pe grupuri de profil, la partea a treia, de eseu, ar fi picat „O scrisoare pierdută”, de Ion Luca Caragiale. De fapt, lor nu li se indică opera, ci genul literar (în cazul de față, dramatic) și/sau specia (comedie) – foto 2.
La profilul real, candidații trebuie să scrie despre temă şi viziune într-o operă dramatică, în timp ce la uman, absolvenţii de liceu trebuie să caracterizeze un personaj:
„SIII. Particularitățile unei opere dintr-un text dramatic/Comedia realistă, de moravuri;- Real.
Particularitățile de caracterizare a unui personaj dintr-un text dramatic/Comedia realistă de moravuri;-Uman.
Neașteptat subiect!
Să fie cu succese și cu inspirație!”
Ulterior, au apărut imagini cu subiectele (foto 3 și 4), care confirmă zvonurile. Și la prima parte, și la a doua, candidații au avut de-a face doar cu texte narative (genul epic).
—–
Primul subiect al probei are ca suport tot un text la prima vedere şi este alcătuit din doi itemi: la A o întrebare alcătuită din cinci sarcini de lucru a câte șase puncte fiecare, care urmăreşte înţelegerea textului, şi o cerinţă de tip eseu. Subiectul de tip II (comun şi el tuturor profilurilor) are ca suport un text literar la prima vedere, care vizează interpretarea şi/sau comentarea unui text integral sau a unui fragment de text. Aici, elevului îi este solicitată prezentarea semnificaţiilor unui text, în 50 de cuvinte, evidenţiind două trăsături ale unui curent literar.
Subiectul de tip III, singurul diferenţiat în funcţie de filieră, profiluri şi specializări, constă în elaborarea unui eseu structurat şi vizează aspecte de analiză tematică, structurală, stilistică a operelor literare studiate ce aparţin autorilor canonici, curentelor culturale/literare, perioadelor, speciilor literare şi/sau a tipurilor de texte menţionate în programa de Bacalaureat.
Primul subiect valorează 50 de puncte, al doilea 10 puncte, iar al treilea – 30 de puncte, 10 puncte fiind cele din oficiu.
Examenul se încheie la ora 12.00, iar după ora 15.00, Ministerul Educaţiei Naţionale va publica subiectele complete şi baremele de evaluare şi de notare, pe care vi le vom prezenta pe myTEX.ro.
Citiți și:
BAC 2020, examen cu reguli COVID și reguli antifraudă. Cine nu le respectă stă acasă vreo doi ani
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.