Educaţie

Polițiștii brașoveni, noi activități în școli, alături de specialiști antidrog

Polițiștii brașoveni, noi activități în școli, alături de specialiști antidrog…

În perioada 16 – 20 martie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Biroul Siguranța Școlară, împreună cu un reprezentant al A.N.A. – Centrul Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brașov, au desfășurat activități informativ-preventive în școli. Acțiunea a drept scop prevenirea delicvenței juvenile, precum și furnizarea de informații privind riscurile asociate consumului de droguri, alcool și tutun în rândul tinerilor.
În total, la sesiunile de informare au participat 280 de elevi și 11 cadre didactice.


„Cu această ocazie, polițiștii au prezentat elevilor și cadrelor didactice informații cu privire la noțiunile de răspundere penală, bullying/cyberbullying, modalități de prevenire/combatere a comportamentelor de risc în mediul școlar.
Elevilor le-au fost prezentate cazuri concrete cu care se pot identifica, atât în calitate de victimă, cât și de agresor al unor acte sau fapte de violență fizică, psihică sau verbală. Aceștia au fost încurajați să participe activ la discuții și să expună probleme cu care se confruntă în societate și familie, în general și, în mod special, la școală.
Activitatea a avut ca principal scop conștientizarea, atât în rândul elevilor, cât și în rândul cadrelor didactice, a efectelor negative a situațiilor lipsite, pe moment, de pericol, dar care pot conduce la agravarea relațiilor intercolegiale și pot genera fapte grave”, au informat reprezentanții IPJ Brașov.


Liceenii au primit informații de la specialistul din cadrul A.N.A. – Centrul Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brașov cu privire la riscurile consumului de tutun, alcool și droguri, de la vârsta adolescenței, despre consecințele penale ale unor astfel de comportamente, dar și despre modalitatea de prevenire a victimizării.
Tuturor participanților le-au fost oferite exemple concrete privind modul în care consumul de droguri și alte substanțe interzise afectează persoanele consumatoare, fiindu-le, totodată, prezentate metode de prim-ajutor în anumite situații de criză.


„Prin întâlnirile constante cu elevii şi cadrele didactice în mediul școlar, susținute de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, prin structura de siguranță școlară, se dorește totodată identificarea elevilor cu comportament deviant şi consilierea acestora împreună cu cadrele didactice şi consilierii școlari, precum și identificarea persoanelor care nu îşi justifică prezenţa în incinta sau în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, pentru adoptarea cu celeritate a măsurilor de ordine și siguranță care se impun”, au explicat reprezentanții Poliției Județene Brașov.

Recomandări

Pentru a evita implicarea în săvârşirea unor fapte care contravin legii sau pentru a nu deveni victime ale infractorilor sau ale propriilor greşeli, Poliția Brașov recomandă părinților sau altor persoane care au în creștere și educare minori următoarele:

-Educaţi copiii în spiritul respectului faţă de regulamentul şcolar pentru a se putea integra în mediul şcolar şi mai apoi în cel social;
-Încercaţi să menţineţi legătura între mediul familial şi cel şcolar, multe dintre informaţiile privitoare la dezvoltarea comportamentului infracţional pot fi furnizate de către cadrele didactice;
-Evitaţi violenţa şi injuriile în mediul familial. Acestea sunt cauze care duc la declanşarea unor conflicte care pot degenera în violenţe. Un limbaj controlat, fără jigniri, previne adesea escaladarea conflictelor;
-Nu încurajaţi tinerii să îşi creeze conturi pe reţelele de socializare înaintea vârstei de 14 ani sau să posteze pe internet informaţii şi fotografii cu caracter personal și verificaţi periodic activitatea acestora în mediul virtual;
-Sfătuiţi tinerii să nu lege prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant, să evite frecventarea locurilor şi mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, substanțe stupefiante sau se practică jocuri de noroc;
-Informați-vă copiii și conștientizați-i cu privire la pericolul consumului de substanțe stupefiante. Explicați-le că, oricât de tentante ar fi „atenţiile” oferite (doze gratuite, bani, obiecte etc.), acestea vor atrage automat probleme de natură contravențională sau chiar penală;
-Întreţineţi un dialog permanent cu tinerii pentru a cunoaşte mediul, anturajul frecventat de aceştia, precum şi pentru a preîntâmpina un comportament deviant şi chiar delincvent.

Efectele negative ale drogurilor

Specialiștii antidrog le-au adresat recomandări elevilor referitoare la prevenirea consumului de droguri și consecințele acestora asupra sănătății, punând accent atât pe influența negativă pe care o poate avea un anturaj nepotrivit, cât și repercusiunile consumului de droguri, precum:
-Drogurile afectează voința și autocontrolul;
-Sub influența drogurilor nu îți poți aminti cu exactitate ce ai făcut, iar dacă te afli la volan, poți produce accidente;
-Toate drogurile modifică starea și funcționalitatea creierului, alterând funcțiile normale ale structurii cerebrale;
-Drogurile te îndepărtează de familie, școală și colegi.

Foto – internet


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Willy
2 luni în urmă

Trebuiau sa explice politaii ca si printre ei sunt destule lichele de care ar fi bine sa se fereasca. Chiar daca multi politai infractori sunt dupa gratii, au mai ramas inca destui care zburda liberi, abuzand de haina statului. Etc.… Citeşte mai mult »

dominic
2 luni în urmă

Actiuni fara sens.Atat timp cat elevii derbedei stiu ca nu patesc nimic indiferent de ce fac (eventual scaderea notei la purtare, adica nimic), totul e in zadar. Toata porcaria asta numita corectitudine politica, a dus la violenta de nedescris care… Citeşte mai mult »

Barbu Gh.
Răspunde la  dominic
2 luni în urmă

Nota 10.

Back to top button