Educaţie

Ministrul Educației: „Nu trimiteţi copiii la analize, inutil”

 

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a susţinut astăzi o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali şi inspectorii generali adjuncţi, dedicată evaluării pregătirilor specifice începutului de an şcolar. Au fost abordate subiecte punctuale, precum încadrarea personalului didactic calificat pe posturile vacante, stadiul distribuirii manualelor în şcoli şi starea infrastructurii şcolare.

În privinţa structurii anului şcolar 2015-2016, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a precizat că modificările au fost discutate cu sindicatele din învăţământul preuniversitar, fiind agreate şi susţinute şi de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), organizaţie ce reprezintă principalii beneficiari ai sistemului de educaţie. În acest context, stabilirea zilei de 11 ianuarie ca dată de reluare a cursurilor primului semestru (după încheierea vacanţei de iarnă) vizează exclusiv interesul direct al tuturor actorilor din sistem (elevi, profesori, părinţi).
 
În legătură cu adeverinţele medicale şi certificatele epidemiologice cerute elevilor, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a solicitat şefilor de inspectorate şcolare să urmărească aplicarea cu discernământ a metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor, respectiv acordarea asistenţei medicale gratuite. „Nu facem exces de zel. Cunoaşteţi ordinul de ministru: adeverinţă medicală şi certificat epidemiologic. Nu trimiteţi copiii la analize, inutil. Precizările şi formatul acestor două documente sunt foarte clare”, a punctat ministrul Mihai Sorin Cîmpeanu.

Avizul și adeverința, până la 1 octombrie 2015

Printr-un ordin comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii, aprobat recent, o adeverinţă medicală cu date privind suferinţe patologice ale copilului şi un aviz epidemiologic prin care se atestă dacă acesta are semne de boală transmisibilă sunt necesare pentru înscrierea în fiecare an şcolar, atât la şcoală, cât şi la grădiniţă. „Am elaborat un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei pentru a prezenta explicit condiţiile medicale necesare înscrierii copiilor în unităţile de învăţământ, la începutul anului şcolar. Începând din anul şcolar 2015-2016, elevii vor prezenta un aviz epidemiologic semnat de medic prin care se atestă faptul că respectivul copil sau elev are sau nu are semne şi simptome sugestive de boală transmisibilă”, declara agenţiei Mediafax Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Astfel, documentele medicale necesare la înscrierea/frecventarea fiecărui an de învăţământ/terminarea unui ciclu de învăţământ sunt: adeverinţă medicală şi aviz epidemiologic. Adeverinţa medicală cuprinde date privind suferinţe patologice ale copilului care urmează să intre sau să reintre în colectivitate, printre care astm, otită, maladii congenitale de cord, probleme de învăţare /dezvoltare, diabet zaharat, leziuni ostoarticulare, convulsii, tulburări de vorbire, auz vedere, tuberculoză. De asemenea, vor fi trecute în adeverinţă informaţii privind alergii la medicamente, alimente sau altele, pe care le-ar putea avea copilul, şi ce medicamente sau vaccinuri a efectuat.

Totodată elevul va fi supus unui examen fizic, în care îi vor fi evaluate înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală şi presiunea arterială (pentru copii peste trei ani). Documentele medicale se eliberează de medicul de familie sau de medicul colectivităţii de la care provine copilul.

Pentru anul școlar 2015, documentele medicale necesare pentru înscrierea/ frecventarea fiecărui an de învăţământ al preşcolarilor şi elevilor vor fi depuse la sediul unităţilor de învăţământ până în 1 octombrie 2015.

Trimitere la analize, doar în caz de boală

În cazul în care medicul de familie consideră necesară realizarea unor analize, precum exudatul faringian sau coprocultură, întrucât suspectează o anumită boală, acesta va trimite copilul să facă analizele bacteorologice, după care va putea elibera avizul medical pentru intrarea în colectivitate, potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc. El arăta că dintr-un vechi obiceimulte unităţi de învăţământ mai solicită prezentarea acestor analize bacteriologice, însă ele nu sunt obligatorii pentru înscriere.

Problema nu o reprezintă alergătura pentru analize, cât faptul că acestea implică cheltuieli. Asistenţă medicală acordată copiilor e gratuită până la 18 ani și tot fără bani trebuie să fie şi analizele, dar fiind vorba de servicii la cerere se plătesc. „Analizele pentru înscrierea copiilor în colectivitate pot fi efectuate gratuit pe baza unui bilet de trimitere, dacă există o suspiciune de boală, conform contractului-cadru. Or, aici, e cheia, ca să dau bilet de trimitere, să fie gratuite analizele, am nevoie de un diagnostic de boală. Păi, ce fac, îi declar pe toți copiii de pe listă care merg la grădiniță sau la școală drept bolnavi? Ar fi un abuz și mi s-ar imputa. Dar unii directori de școală nu vor să priceapă”, ne-a spus un medic brașovean.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button