Evaluarea Națională pentru absolvenții claselor a VIII-a începe mâine. Modele de subiecte
Primele rezultatele vor fi comunicate marţi, 25 iunie, până la ora 12.00 (în centrele de examen), iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 14.00 – 20.00. Rezultatele finale vor fi afişate sâmbătă, 29 iunie.
„Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video. Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor şi instrumente de desen la proba de Matematică”, conform Ministerului Educaţiei.
Ce reguli trebuie să respecte candidații
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). Candidaților ar trebui să li se aducă la cunoştinţă consecinţele încălcării regulilor şi-anume: eliminarea de la examen şi notarea lucrării cu nota 1. După ce rezolvă subiectele, elevii îşi numerotează paginile sub îndrumarea asistenţilor prezenţi în sală, cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colţul din dreapta. Se vor numerota toate paginile pe care a scris elevul, iar partea nescrisă va fi barată de către asistenţi. La expirarea celor 120 de minute, toţi candidații predau lucrările. Este interzisă depăşirea acestui timp acordat. Ultimii trei elevi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.
Examenul se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune, neexistând o notă minimă pentru promovare. Atât candidaţii proveniţi din învăţământul de stat, cât şi cei din învăţământul particular au dreptul să susţină Evaluarea Naţională fără taxă. Rezultatele obţinute la aceste probe sunt decisive pentru admiterea în învăţământul liceal, reprezentând 80% din totalul mediei. 20% reprezintă media notelor din gimnaziu.
Chiar dacă nu susțin Evaluarea Națională sau iau note sub cinci, absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.
Citiți și:
EN 2019. Subiectul la Limba şi literatura română – clasa a VIII-a
EN 2019. Baremul la clasa a VIII-a. Răspunsurile corecte şi cum se punctează
Simularea Evaluării Naţionale cu două premiere. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii
EN 2019. Subiectele și baremele la matematică – clasa a VII-a și a VIII-a
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.