Educaţie

Evaluarea Națională 2023. Reguli noi, mai laxe, pentru elevi

Evaluarea Națională 2023. Reguli noi, mai laxe, pentru elevi, Absolvenţii claselor a VIII-a intră de luni, în focurile Evaluării Naţionale. Cu mici excepții, prevăzute de metodologie, cei mai mulți candidați vor susține acest examen în unitățile școlare unde au absolvit clasa a VIII-a. Proba scrisă la Limba și literatura română are loc mâine, 19 iunie. Examenul va continua miercuri, 21 iunie, cu proba scrisă la Matematică și se va finaliza joi, 22 iunie, cu proba la Limba și literatura maternă, pentru absolvenţii care au studiat în limbile minorităţilor naţionale.

Ce îi poate elimina din examen

Accesul candidaților în săli este permis de la ora 8:00 până la ora 8:30, iar examenul va începe la ora 9:00. Candidații vor fi dirijați de profesorii asistenți direct către locul destinat, în sala de examen, unde vor fi așezați câte unul în bancă, alfabetic. Începând cu ora 9:00, aceștia vor primi subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul. Candidații vor avea la dispoziție 120 de minute pentru redactarea lucrărilor scrise de la primirea broșurilor, calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare de către candidați sub îndrumarea profesorilor asistenți.
Se interzice candidaţilor să intre în sală cu orice tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., precum şi cu telefoane mobile şi cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare. De asemenea, candidaţii vor lăsa în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea.
Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop, nu sunt primiţi în examen. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, şi la notarea cu 1 (unu) a lucrării elevului eliminat.
Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Se interzice folosirea, în timpul probelor, a mijloacelor de calcul. Se folosesc numai colile distribuite de asistenţi.

Ce este permis

Evaluarea Națională 2023. Reguli noi, mai laxe, pentru elevi. La proba de Limba română din cadrul Evaluării Naționale 2023 sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, potrivit ghidului publicat de Ministerul Educației, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular. La proba de Matematică, elevii pot face marcaje pe figură și pot completa figurile cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.

Cum se corectează o greșeală

La proba de Limba română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect.
Tot la Limba română şi/sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
La proba de Matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect.

Sfaturile Ministerului Educației

În același ghid, Ministerul Educației a inserat câteva sfaturi pentru elevi:

  • Asigură-te că ai la tine: actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de şters, riglă, eventual apă și şerveţele!
  • Când primeşti broşura, citeşte subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citeşte din nou, în întregime, TOATE subiectele şi foloseşte cel puţin 5 minute pentru a te obişnui cu cerinţele.
  • Identifică tipul de cerinţe specific fiecărui subiect şi concentrează-te să înţelegi cerinţa fiecăruia. Alege să începi cu subiectul pe care-l stăpâneşti cel mai bine şi fă-i acestuia, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare.
  • Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmăreşte să te încadrezi în timpul pe care ţi l-ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi şi a corecta la final, dacă este cazul.
  • În situaţia în care constataţi că există riscul de a depăşi durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza şi să continui cu un alt subiect.
  • Rezervă un interval de 10-15 minute, la final, pentru citirea şi verificarea întregii lucrări!

Rezultatul examenului este cheia pentru admiterea la liceu

Primele rezultate vor fi afișate anonimizat miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor cu caracter personal. Pentru afișarea rezultatelor vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, coduri care vor fi distribuite candidaților la prima probă susținută, Limba și literatura română.
Contestațiile vor putea fi depuse în zilele de 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00). Rezultatele finale, după reevaluarea lucrărilor ale căror rezultate au fost contestate, vor fi afișate în 4 iulie.
În acest an, media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea/repartizarea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.
Din acest an a fost eliminată din calcul media de absolvire a claselor V-VIII, care avea o pondere de 20%.

553 de elevi brașoveni nu s-au înscris

5.105 elevi erau înscriși în clasa a VIII-a în unitățile școlare gimnaziale din județul Brașov la data finalizării cursurilor, cu aproape 400 mai mulți decât în anul precedent, precizează Valentin Bucur, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Brașov. 4.552 au fost înscriși la Evaluarea Națională în cele 101 centre de examen. Cu mici excepții, cei mai mulți absolvenți vor susține acest examen în unitățile școlare unde au finalizat cursurile gimnaziale. 553 de elevi nu au fost înscriși, fie că nu au promovat clasa a VIII-a (corigenți, cu situația neîncheiată din cauza absențelor sau repetenți) fie că vor opta pentru un loc în învățământul profesional sau dual, exprimându-și în scris această opțiune.

Ghidul Ministerului Educației:


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button