BRAŞOV. Toate posturile de director de şcoală au fost scoase la concurs
În judeţul Braşov, trebuie să susţină concurs 182 de directori ai şcolilor cu personalitate juridică şi alţi 82 de directori adjuncţi, potrivit unui anunţ de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ). De asemenea, prin concurs se va ocupa şi postul de director al Centrului Judeţean de Excelenţă Braşov. Altfel spus, se schimbă sau se reconfirmă prin concurs directorii la toate unităţile de învăţământ din Braşov subordonate prin IŞJ Ministerului Educaţiei, respectiv la 182 de unităţi cu personalitate juridică, care coordonează activitatea a 441 de şcoli, licee, grădiniţe, cluburi sportive şcolare din judeţ. Metodologia de concurs a fost deja aprobată, la sfârşitul săptămânii trecute, de ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru. Prevederile se aplică şi unităţilor de învăţământ preuniversitar particular autorizate/acreditate, respectiv centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională unităţilor de învăţământ special, centrelor şcolare pentru educaţie incluzivă, centrelor şcolare, palatelor şi cluburilor copiilor, cluburilor sportive şcolare şi Palatului Naţional al Copiilor.
Înscrierea se face electronic
Conform deciziei Ministerului Educaţiei, dosarele de concurs vor fi depuse electronic pe platforma informatică dedicată, în perioada 13 septembrie – 2 octombrie, potrivit Procedurii de înscriere electronică, disponibile pe site-ul inspectoratului şcolar judeţean. Proba scrisă va avea loc în 12 octombrie. Interviul şi evaluarea CV-ului se vor desfăşura în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie. Afişarea rezultatelor concursului este programată în data de 18 noiembrie, fiind urmată de o perioadă alocată depunerii contestaţiilor: 21-23 noiembrie. Soluţionarea contestaţiilor şi afişarea rezultatelor finale sunt prevăzute pentru intervalul 24 noiembrie – 9 decembrie 2016. Ultima etapă a concursului – validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale şi transmiterea acestora la minister – este programată pentru 16 decembrie 2016.
Proba scrisă e naţională, evaluarea practică – locală
Concursul are două componente: una naţională şi una locală. Prima componentă presupune susţinerea unei probe scrise, care constă în rezolvarea în maximum 120 de minute a unui test-grilă cu itemi elaboraţi de MENCŞ. Apoi, la nivelul comisiilor judeţene şi cu monitorizarea observatorilor desemnaţi de minister, candidaţii vor susţine alte două probe: analiza CV-ului (realizată în plenul comisiei de concurs, în prezenţa candidatului, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor şi punctajelor prevăzute de metodologie şi pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedesc cele afirmate în CV), respectiv un interviu în faţa comisiei de concurs, în care se apreciază scrisoarea de intenţie, calitatea şi susţinerea de către candidaţi a ofertei manageriale şi a unui plan operaţional pentru un an, cu o durată de maximum 30 de minute. Toate probele sunt obligatorii.
Este declarat „promovat” la concurs, candidatul „admis” care a obţinut cel mai mare punctaj total. Metodologia prevede şi departajări, în cazul egalităţii de punctaje.
Pe site-ul ministerului au fost afişate şi condiţiile ce trebuie îndeplinite de candidaţi, una dintre ele fiind aceea de a nu fi avut statutul de „lucrător al Securităţii” sau „colaborator al Securităţii”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.