BRAȘOV. Peste 100 de „boboci”, unul și unul, la Academia Forțelor Aeriene
Peste 250 de studenţi au început anul universitar la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, 103 dintre ei fiind „boboci”. O promoție care se anunță deja strălucită. Studenții din anul I au venit în academie de aproximativ o lună, pentru pregătirea militară.
La momentul festiv, alături de cadrele didactice, studenţi şi părinţi au fost şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, reprezentanţi din Statul Major General, Statul Major al Forţelor Navale, Direcţia Audit Intern, personalităţi ale administraţiei publice locale, cadre militare în rezervă şi în retragere, rectori şi profesori din universităţile din Braşov. Generalul maior Laurian Anastasof, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, le-a spus bobocilor că este „surprins de multitudinea de note de 10 obţinute la examenul de admitere, la discipline fundamentale ce urmează să fie studiate. Obiectivul vostru este extrem de simplu: vă pregătiţi pentru apărarea spaţiului aerian naţional”.
Că „bobocii” din acest an formează o generaţie foarte bună a subliniat-o şi generalul de flotilă aeriană, prof.univ.dr. Vasile Bucinschi, comandant şi rector al Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă” Braşov. „Seria din acest an este una foarte valoroasă. La anumite specialităţi am avut opt candidaţi pe un loc, în medie au fost cam trei pentru toate armele: radiolocaţie, artilerie şi rachete antiaeriene, război electronic, controlor de trafic aerian şi piloţii din aviaţia militară. Cei mai mulţi au fost, însă, pentru controlor de trafic aerian – este o specializare care pe lângă faptul că este foarte frumoasă, este şi foarte atractivă pentru tineri, are şi relevanţă pentru viaţa civilă şi militară, iar anul acesta am avut de unde să alegem pe cei mai buni”, a explicat comandantul Academiei. De altfel, potrivit aceleiaşi surse, au fost specializări unde prima medie sub linia admişilor a fost de 9,21. Iar asta după un proces de selecţie de examinare desfăşurat pe parcursul mai multor luni. „Există o selecţie de acum şase luni, mai întâi sunt probele sportive, vizita medicală, controale psihologice, abia apoi după ce iau toate aceste testări, ei vin la poarta Academiei, se înscriu şi aici mai dau un examen eliminatoriu de limbă engleză şi unul la Matematică”, a explicat rectorul.
În acest an, în Academie au fost şi trei locuri pentru studenţi din Republica Moldova. Din totalul studenţilor, 25-30% sunt fete. „Fetele sunt foarte sârguincioase, silitoare, conştiincioase şi în ultimii şapte ani au fost şefe de promoţie”, a amintit comandantul Academiei.
Una dintre „boboacele” din acest an a intrat cu o medie de 9,93. Vine din judeţul Neamţ şi este prima din familia sa care a ales să urmeze această carieră. „Nu am nici o rudă, nici măcar prieteni în Armată, dar mi-am propus asta, am făcut Liceul militar la Câmpulung şi de asta am fost determinată să continui. Încep cu gânduri de reuşită, îmi doresc să fac mândră Armata României”, a spus Elena Bianca Vasiliu.
Un alt coleg de-al ei, Alexandru Stoica, vine din Suceava şi a ales Academia braşoveană la recomandarea prietenilor. „Mi-a plăcut foarte mult Academia, ştiu de la ceilalţi colegi cum sunt cadrele aici şi cum este instrucţia şi cum toată Academia este un bun prilej pentru a deveni ofiţer”, a spus tânărul.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.