Educaţie

BRAŞOV. „Meşotă” a luat „spuma” şi la admiterea în clasa a IX-a

 

Aşa cum v-am informat AICI, Ministerul Educaţiei Naţionale a făcut publice  astăzi rezultatele repartizării computerizate în licee a absolvenţilor claselor a VIII-a. Candidaţii au primit un loc în baza mediei de admitere – media aritmetică între media de la Evaluarea Națională (80% din acest an) și media celor patru ani de gimnaziu (20%), dar şi a opţiunilor înscrise de ei în fişă.

Pe listele din județul Brașov se regăsesc, în ordine alfabetică, dar şi în ordinea mediilor, 2.742 absolvenţi de gimnaziu, braşovenii având medii între 10 şi 2.55. 122 candidaţi sunt din alte judeţe, cu medii între 9.88 și 3.53. Anul acesta, şapte candidați au rămas nerepartizați, toţi fiind brașoveni, cu medii de 7.73 și 5.31, pentru că nu şi-au completat suficiente opţiuni, în raport cu poziţia pe care o ocupă în ierarhie. Aceștia trebuie să participe la cea de-a doua etapă de admitere, care va fi organizată numai pentru locurile rămase libere în prima sesiune – circa 370 la Braşov, înscrierile începând din 24 iulie.

Surprize de toate felurile

Primii admişi, cei şase cu media 10, sunt la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, la CN Dr. Ioan Meşotă şi la CN „Radu Negru”, iar ultimul intrat are 2.55, fiind admis la Liceul „Şt. O. Iosif” din Rupea. De altfel, liceele de top din Braşov şi-au confirmat rangul, iar CN „Meşotă” a luat „spuma”, aici fiind admişi doar cei cu medii mult peste 9.00. Cele mai mari medii la Braşov au fost la profilurile Ştiinţele Naturii şi Matematică-Informatică. La Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă”, ultima medie la Ştiinţele Naturii a fost 9.68, la Matematică-Informatică a fost 9.57, iar la Filologie, ultima medie a fost 9.26. La Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, ultima medie la Ştiinţele Naturii a fost de 9.61, la Matematică-Informatică – 9.53, iar la Filologie 9.37. De altfel, cele două colegii centenare rivale îşi împart primele opt locuri – cinci „Meşotă” şi trei „Şaguna”. Totuşi, ultimul elev admis la „Şaguna”, Ştiinţele Naturii – bilingv franceză, are 8.71. Urmează Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil”, cu ultima medie 9.25. Note mari au fost şi la Colegiul Naţional „Unirea” unde la Matematică-Informatică ultima medie a fost 9.11, la Ştiinţele Naturii 9.09, iar la filologie 8,82. La
Liceul Teoretic „Johannes Honterus” Brașov s-a tras linie la 8.94. Tot cu medii destul de mari s-a intrat şi la Colegiul de Ştiinţe „Grigore Antipa”, unde la Matematică-Informatică s-a tras linie la 8.99, iar la Ştiinţele Naturii la 8.80. La Liceul „Andrei Mureşianu”, la Matematică-Informatică, ultima medie a fost 8.80, iar la Ştiinţele Naturii – 8.75. De asemenea, la Colegiul de Ştiinţe ale Naturii „Emil Racoviţă”, la Matematică-Informatică s-a tras linie la 8.75.
La Colegiul „Nicolae Titulescu” s-a intrat doar cu medii peste 8: la Matematică-Informatică – 8.43, la Ştiinţe ale Naturii – 8.21, la Ştiinţe Sociale – 8.15 şi la Filologie, 8.02.

600 nu s-au mai înscris la liceu

Au fost şi unităţi liceale în municipiul Braşov unde s-a intrat cu medii sub 5.00: Colegiul Tehnic de Transporturi, Liceul Tehnologic Silvic, Colegiul Tehnic Transilvania, Colegiul Mircea Cristea sau Colegiul Tehnic Remus Răduleţ. În judeţ, medii mari au fost doar la Colegiul „Radu Negru” din Făgăraş, unde ultima medie a fost de 8.59. La Colegiul Naţional „Doamna Stanca” din Făgăraş, care rivaliza în urmă cu ceva ani şi cu cele din Braşov, s-a intrat cu 6.37 – la
Matematică-Informatică în limba germană şi cu 5.49, la Filologie în limba română. În rest, la toate liceele din judeţ s-a intrat şi cu medii cuprinse între 2.55 şi 4.00.
De altfel, 110 dintre candidaţii repartizaţi au intrat la liceu cu medii sub 5.00. De remarcat însă că au fost 3.470 de absolvenţi care au susţinut Evaluarea Naţională şi care se regăseau în ierarhia judeţeană. Asta înseamnă că 600 de adolescenţi au renunţat să continue studiile sau, în cel mai fericit caz, s-au îndreptat spre învăţământul profesional.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button