Educaţie

BRAȘOV. Liceenii care vor diplomă de Bac internațional vor trece întâi pe la „Șaguna”

  • elevi-tanasescu-saguna.jpg
 

Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” Braşov are în plan, în strategia de dezvoltare pe următorii patru ani, acreditarea instituţiei pentru susţinerea Bacalaureatului internaţional. Nu doar de către șaguniști. Sunt doar opt licee în toată ţara care oferă această posibilitate, iar „Şaguna” vrea să fie prima instituţie care să dea această şansă în Braşov.

Pregătirile încep chiar din anul şcolar următor, 2022/2023, cu formarea cadrelor didactice implicate în cursurile ce vor fi oferite. Bacalaureatul internaţional este complet diferit de cel tradiţional, de la programă până la modul de evaluare.
„Bacalaureatul internaţional este – spunem noi – un act de curaj, dar sunt convinsă că putem să îl finalizăm. Ne-am orientat înspre ultimii doi ani de liceu, astfel încât copiii să obţină o diplomă internaţională, în urma unui concurs specific. Pentru aceasta va trebui să pregătim resursele umane mai întâi – este vorba despre colegii profesori – respectiv să facem oferta pentru elevii municipiului, respectiv judeţului Braşov. Ei se vor desprinde în clasa a 11-a, a 12-a, cei doi ani terminali şi vor urma cursurile specifice”, a explicat prof. Carmen Tănăsescu (foto), director al Colegiului Naţional „Andrei Şaguna”.

Trei probe, șapte discipline, toate în engleză

Toate cursurile vor fi în limba engleză, structurate pe 7 discipline: literatură comparată, ştiinţe exacte, la alegere între  biologie, matematică, fizică sau chimie, antreprenoriat, politici internaţionale. Din zona artelor, programa cuprinde film şi arte vizuale, iar limba străină va fi limba germana. Evaluarea nu va fi cu reproducere. Cursanţii vor avea de dat trei probe. Mai întâi vor face un proiect de voluntariat, pentru „Creativitate, acreditare, mediu social”, pe care îl vor trimite comisiei internaţionale. Vor primi doar calificativ: Admis/ Respins, care le permită să susţină celelalte două probe. Una dintre ele este Teoria cunoaşterii, cealaltă Eseu extins. La ambele, cursanţii au de dezvoltat proiecte de cercetare. La Teoria cunoaşterii, tema va fi la alegere. La eseu extins, tema este din ştiinţele exacte. Proiectele, finalizate cu o lucrare de cercetare asemănătoare masteratului, vor fi, de asemenea, trimise comisiei, pentru evaluare. Notele primite vor fi notele finale de la Bac. „Diploma de bacalaureat internaţional este o diplomă recunoscută peste tot în lume şi este o diplomă care îi ajută la aplicaţiile pe care ei le vor face în viitor. Discutăm despre cariera universitară, masterat sau doctorat. (…) Acest bacalaureat internaţional le dă o deschidere şi pe treptele celelalte – mă refer acuma la varianta de masterat şi doctorat, chiar dacă ei finalizează cursurile la o universitate în ţara noastră”, a adăugat prof. Carmen Tănăsescu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button