BRAȘOV. Ghiozdane pline pentru 61 de copii suferinzi de cancer sau leucemie
Câteva zeci de copii pacienţi cu cancer din Braşov, Covasna şi Harghita au primit un mic ajutor, pentru că şi ei încep luni şcoala. Asociaţia Bolnavilor de Cancer (ABC), membră a Federaţei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a dăruit micuţilor câte un ghizdan cu rechizite, iar pentru cei mai mari, elevi de liceu, manuale. Este pentru al nouălea an când Asociaţia sprijină aceşti copii, cu ajutorul sponsorilor.
În evidenţele ABC, din judeţul Braşov sunt 61 de familii cu copii cu diverse forme de cancer şi leucemie. Potrivit brașoveanului Cezar Irimia, preşedintele FABC și al ABC, copiii au vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, sunt înscrişi şi frecventează una din formele de învăţământ, curs de zi. În anul şcolar 2015-2016, mulţi dintre aceşti copii au obţinut rezultate bune şi foarte bune la învăţătură, iar procentajul de promovare a fost de 94%.
Însă din cauza faptului că în nici unul din spitalele/secţiile de oncologie/ hematologie din judeţele Braşov, Covasna, Harghita nu există posibilitatea de tratare a acestor copii, este nevoie de deplasarea periodică la unul din centrele din ţară unde pot fi trataţi. Unii dintre copii sunt nevoiţi să întrerupă frecventarea cursurilor până la încheierea tratamentului periodic, care duce la înregistrarea unui număr mare de absente şi amânarea anului şcolar, din motive de sănătate. Majoritatea mamelor acestor copii au fost nevoite să renunţe la locul de muncă pentru a-i însoţi şi a-i supraveghea în unităţile spitaliceşti, unde pot beneficia de tratament, cât şi în perioada post-tratament, devenind îngrijitori permanenţi. După trecerea acestei perioade, când copiii sunt apţi pentru reluarea/frecventarea cursurilor, există şi cazuri în care părinţii, din motive financiare (cheltuielile suplimentare cu deplasările în centrele de tratament, acumularea de datorii), decid abandonul şcolar definitiv. „În legislaţia românească nu există nici un fel de prevederi care să susţină aceste familii şi nici pentru a compensa în vreun fel faptul că unul din părinţi a fost nevoit să renunţe la locul de muncă, diminuându-se considerabil venitul familiei. În contextul anului 2016, în plină criză financiară, majoritatea părinţilor acestor copii, sunt şomeri. La început de an şcolar toate aceste familii trebuie să facă un efort financiar considerabil pentru a le procura copiilor cele necesare pentru noul an de învăţământ. Majoritatea acestor familii mai au încă unul sau doi copii tot de vârstă şcolară”, a explicat Cezar Irimia.
FABC are în evidenţele ei, prin asociaţiile membre, peste 200 copii cu cancer şi leucemie. În toate aceste familii există tendinţa, din cauza dificultăţilor de ordin financiar, de a opta pentru abandon şcolar pentru copilul diagnosticat cu cancer/leucemie. FABC şi-a propus, prin asociaţiile membre, Asociaţia Bolnavilor de Cancer Braşov – ABC, P.A.V.E.L. Bucureşti şi Asociaţia ,,Împreună pentru copii cu cancer” – IPCC din Tg. Mureş, să sprijine copiii pacienţi de oncologie/hematologie şi familiile acestora oferindu-le rechizitele (preşcolari, elevi clasele I –X) sau/şi manualele (elevi clasele XI –XII) necesare pentru un nou an şcolar. Pe lângă rechizite şi ghiozdane, copiii s-au bucurat şi de mici surprize oferite de sponsorii evenimentului, companiile farmaceutice.
„Mulţumim sponsorilor şi celor care ne-au fost alături de noi la acest eveniment, devenit tradiţie, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la tragediile acestor copii şi a familiilor acestora, precum şi a stării dezastruoase în care se află sistemul de sănătate din România, datorat subfinanţării şi subnormării”, a mai spus Cezar Irimia.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.