BRAȘOV. Elevii cer ca directorii de școli să ocupe postul prin concurs
Cu titlul „Concursuri pentru ocuparea funcțiilor de directori de școli, pentru un învățământ al secolului XXI!”, reprezentanții Consiliului Național al Elevilor (CNE) au transmis un comunicat prin care solicită demararea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de directori ai unităților de învățământ preuniversitar, „eliminând astfel interesele tendențioase și numirile prin detașare în interesul învățământului. Acestea au ca fond culoarea partidului din care cadrul didactic face parte. Astfel, nu se încurajează meritocrația, iar această practică nu poate fi nicidecum «în interesul învățământului». Candidații pentru funcția de director trebuie să dețină competențe administrative, manageriale și să dea dovadă de integritate. Asumarea unei viziuni verosimile despre educație trebuie să fie aferentă secolului XXI. Salutăm, pe această cale, poziția Ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, domnul prof. univ. dr. Mircea Dumitru, referitoare la această problemă, transmisă prin intermediul paginii sale de Facebook”, se arată în comunicat.
Într-adevăr, în ultima sa postare, ministrul Educației afirmă: „Am primit în ultimele zile mai multe sesizări referitoare la modul în care, în unele județe, se petrec numirile prin detașare ale directorilor de școli. Atrag atenția tuturor inspectorilor școlari generali că numirile directorilor trebuie să țină seama exclusiv de competențele și de integritatea persoanelor în cauză. Nu voi ezita să trimit corpul de control pentru a verifica sesizările primite și să iau măsuri ferme în situațiile în care inspectorii școlari numesc directorii pe alte criterii”.
Demnitarul anunță că în cel mai scurt timp vor demara concursurile pentru directorii de unități de învățământ, „astfel încât să punem capăt practicilor care, an de an, au afectat profund școala”.
Totuși, reprezentanții CNE continuă. „Este revoltător să auzim în continuare de cazuri de numiri ale directorilor pe criterii indoielnice, subiective care vizează cu totul alte interese decât cele care ar trebui să guverneze educația în mod normal. Nu putem vorbi despre reformă, atâta timp cât în continuare politicul are o influență nefastă în școlile din România, transparența și integritatea conducerii unităților de învățământ fiind contestabilă. Solicităm de urgență implementarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de directori, având speranță ca într-un final obiectivismul și valorile democratice și etice vor sta la baza leadershipului școlilor din România”, a declarat brașoveanul Vlad Ștefan, președintele Consiliului Național al Elevilor.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.