BRAŞOV. Contestațiile la Evaluarea Națională au adus şi note mai mici
Absolvenţii de gimnaziu braşoveni care s-au considerat nemulţumiţi de nota pe care au obţinut-o în urma examenelor din cadrul Evaluării Naţionale au aflat cu mare întârziere rezultatele. La Braşov, procentajul de „promovare”, adică cel al mediilor de peste 5, a crescut cu 0,22 puncte procentuale, până la 76,4%.
Totuşi, au fost cazuri în care rezultatele nu au fost cele dorite de candidaţi. „Au fost 20 de medii care au crescut în urma contestaţiilor, iar alte 17 au scăzut. În total, au fost depuse 408 contestaţii la Limba română, 35 la Limba maternă şi 280 la Matematică”, a explicat Valentin Bucur, inspector de specialitate în cadrul IŞJ Braşov.
Conform metodologiei, o contestaţie se consideră admisă, dacă, după recorectare, se constată o diferenţă de cel puţin 0,5 puncte faţă de nota iniţială, diferenţa menţionată putând duce la creşterea, dar şi la scăderea notei. Tot în conformitate cu metodologia, fac excepție de la regula admiterii lor, contestațiile la notele peste 9.50, care sunt acceptate, chiar dacă diferența de la a doua corectură e mai mică de 50 de sutimi. Și aici se aplică regula de admitere a contestației prin creștere sau scădere, fiind câteva situații și la notele mai mari: de la 9.60 a scăzut la 9.50, dar și de la 9.50 a crescut la 9.80.
Două note de 10 în plus
Doi dintre candidaţi au reuşit să obţină, după contestaţii, nota maximă: unul la română (de la 8,95 la 10,00), altul la matematică (de la 9,65 la 10,00).
Pentru una dintre eleve de pildă, contestaţia făcută la ambele probe i-a adus o majorare a mediei cu aproape un punct. Eleva de la Şcoala Gimnazială Nr. 2 „Diaconu Coresi” a obţinut la Limba şi literatura Română, după contestaţii, nota 9,80 (anterior avusese 8,95), iar la matematică a primit după contestaţii nota 9,35, de la 8,40. Astfel, media ei de la Evaluarea Naţională a crescut de la 8,67 la 9,57 şi o îndreptăţeşte să ţintească spre un liceu foarte bun. Au fost şi cazuri ale unor elevi care, în urma contestaţiilor, au trecut de la medii între 4,00 şi 5.00, la medii peste 5,00. Dar şi situaţii în care candidaţii au pierdut sutimi bune, care ar putea face diferenţa la admiterea în liceu. Unii, de pildă, au scăzut de la 8,55 înainte de contestaţii la 7,90 sau de la 8,30 la 7,60, şi astfel media lor a coborât sub 8,00. Ba chiar, cel puţin într-un caz, un elev a pierdut aproape un punct, de la 5.95 înainte de contestaţii la 5.00 după.
Media generală obţinută la Evaluarea Naţională constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învăţământul liceal de stat. Media de admitere în liceu este media ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională (75%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (25%).
Ierarhia judeţeană după mediile de admitere urmează a fi publicată mâine. Cunoaştea poziţiei în ierarhie îi ajută pe candidaţi să-şi completeze fişa de opţiuni astfel încât să-şi maximizeze şansele de a obţine locul la liceul şi specializarea dorite.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.