Educaţie

BAC 2024. Cele patru tipuri de subiecte și baremele la Matematică / Câteva mici chichițe

BAC 2024. Cele patru tipuri de subiecte și baremele la Matematică

Absolvenții de liceu au susținut marți proba obligatorie, Matematică sau Istorie, a examenului de Bacalaureat 2024, în funcție de profilul urmat la liceu.
Cei de la filiera teoretică, profil real (specializările mate-info, științele naturii), filiera vocațională (militar) și cea tehnologică au susțin proba la Matematică.
Timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă a fost de 180 de minute și s-a calculat imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor.

Proba obligatorie a profilului, din cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, s-a desfășurat astăzi fără incidente în Brașov. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean, înscriși pentru această probă au fost 365 de candidați, din care au lipsit însă 64 de tineri. La proba de astăzi nu a fost niciun candidat eliminat din examen.

Structura subiectelor la matematică este aceeași ca în anii trecuți – câte trei subiecte cu câte șase probleme/exerciții, fiecare dintre acestea notate cu câte 5 puncte.

Subiectele primite de candidați marți la Matematică sunt destul de asemănătoare cu cele din sesiunea din vară, spune profesorul Mădălin Ghiuler, premiat Merito în 2022, pentru Edupedu.ro.
Subiectele și baremele de corectare pentru Matematică – Bacalaureat 2024, la Matematică-Informatică, Științe ale naturii, Tehnologic și Pedagogic au fost publicate de Ministerul Educației și le puteți descărca de mai jos.

Comentariile profesorului Ghiuler:

Subiectele din sesiunea din toamnă sunt destul de asemănătoare cu cele din sesiunea din vară. La mate-info, putem avea un mic semn al întrebării la c) polinom și, să zicem, s-ar mai putea greși la c)-ul de la integrală dacă se aplica regula lui L’Hospital pentru calculul limitei (cerința este ofertantă, rezultatul iese și prin calcul direct, care „merge” foarte elegant). Și c) polinom este ofertant, de data aceasta nu trebuie să legăm rezolvarea de un item anterior, ci să existe experiența de a prelucra niște expresii în anumite scopuri constructive. În concluzie, la subiectul de la mate-info din această sesiune există „piper” puțin mai mult (dar foarte puțin) decât în sesiunea anterioară.

Subiectul de la tehnologic ne arată acum o mică „chichiță” la c)-ul de la integrală, care pune amprenta pe aplicarea schimbării de variabilă. În general, elevii de tehnic s-au putut descurca cu mici artificii și au rezolvat integrale fără substituții. Acest lucru este o alarmă pentru viitorii absolvenți că trebuie stabilită bine schimbarea de variabilă, chiar dacă nu prea a apărut. Subiectul nu are capcane, așa cum nici în vară nu a avut.

Subiectul de la Științe ale naturii ne arată ca partea l poate fi rezolvată integral de un elev isteț care a absolvit clasa a VIII-a, chiar dacă la ex. 1 pare a fi materie de clasa a X-a – ne este precizat faptul ca i^2=-1, astfel calculul este unul de clasa a VII-a. Subiectul al II-lea este de asemenea clasic, la fel și subiectul al III-lea. Pot spune că, analizând subiectul integral, a fost mai dificilă inegalitatea din sesiunea de vară decât aceasta de acum. Cat despre integrală, se rezolva rapid de un elev muncitor, chiar dacă apare o integrare prin părți cu e la -x. În concluzie, se rezolvă mai rapid subiectul din aceasta sesiune, de la Științe ale naturii, dacă vorbim de nota 10. Mergând pe acest subiect, pot preciza că elevul isteț care a absolvit clasa a VIII-a poate rezolva și cerințe de la legea de compoziție, dacă are experiență mai multă de la expresii și funcții (în aceste condiții obține o notă mai mare decât 5).

La subiectul de la pedagogic, o notă maximă „iese” mai rapid acum decât la sesiunea din vară. De data aceasta, nu este nimic complicat. La prima sesiune, au existat două chestii minore care au putut crea probleme unor candidați.

Bac 2024 – sesiunea de toamnă continuă miercuri, 21 august, cu proba la alegere și joi cu proba la limba maternă pentru candidații aparținând minorităților naționale, potrivit calendarului de examen. Primele rezultate vor fi publicate pe 26 august, iar cele finale pe 30 august.

Cele patru tipuri de subiecte și baremele la Matematică

Subiectul la filiera teoretică profilul real și filiera vocațională profilul militar specializarea matematică – informatică

Baremul la filiera teoretică profilul real și filiera vocațională profilul militar specializarea matematică – informatică

Subiectul la profilul real filiera tehnologică

Baremul de evaluare şi de notare profilul real filiera tehnologică

Subiectul la filiera teoretică profilul real specializarea ştiinţele naturii

Baremul de evaluare şi de notare profilul real specializarea ştiinţele naturii

Subiectul la filiera vocațională, profilul pedagogic, specializarea învățător-educatoare

Baremul de evaluare şi de notare filiera vocațională, profilul pedagogic, specializarea învățător-educatoare


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button