Alt motiv pentru „fluturi în stomac”
În 5 octombrie este Ziua Mondială a Educaţiei (de fapt a Educatorilor, în sens larg), o ocazie potrivită pentru a aduce un omagiu dascălilor de pretutindeni care educă generaţiile viitoare. Este o zi celebrată în toată lumea, dar nu este recunoscută ca o sărbătoare publică.
În anul 1994, UNESCO a inaugurat prima Zi Mondială a Educatorilor, pentru a marca semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări. Ziua Mondială a Educaţiei nu are rolul de a omagia doar munca profesorilor şi a dascălilor, ci trebuie să fie şi un prilej de reconştientizare a rolului pe care educaţia în sine îl are pentru orice stat.
Astăzi nu au fost cursuri în şcolile din Capitală, doar pentru Bucureşti fiind prevăzut, prin Contractul Colectiv de Muncă, faptul că Ziua Educaţiei este nelucrătoare.
Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” au transmis cu acest prilej un mesaj cu titlul „Responsabilitate, mândrie şi bucurie” pe care îl reproducem mai jos:
„În momentul în care ai păşit pentru prima dată într-o clasă şi ai deschis catalogul, nu ai cum să nu fi simţit fluturii din stomac. Cu acea stare euforică nu te întâlneşti a doua oară în viaţă. Odată cu alegerea acestei meserii, vine însă şi o mare responsabilitate. Noi suntem cei care, prin acţiunile noastre, decidem soarta generaţiilor următoare. Suntem cei care preluăm de la părinţi un copil în lacrimi şi dăm înapoi societăţii un doctor, un profesor, un poliţist sau un politician. Suntem cei care modelăm caractere.
Astăzi, 5 octombrie, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Educaţiei, o zi în care noi, angajaţii din învăţământ, ar trebui să fim mândri că prin mâinele noastre trec generaţii de elevi, care au reuşit în viaţă şi datorită nouă. Toate acestea ar trebui să ne aducă bucurie în suflet. Sunt sigur că, în sinea noastră, simţim această bucurie, chiar dacă ea se destramă repede în momentul în care revenim la problemele zilei de mâine.
De aceea vă rog că ASTĂZI să vă mândriţi cu meseria aleasă.
Fără dascăli puternici nu se poate vorbi de o societate durabilă şi, dacă societatea şi clasa politică nu ne conferă această putere, trebuie să ne-o câştigăm singuri”.
La mulţi ani, dragi colegi!
Cu deosebit respect,
Preşedintele FSE Spiru Haret, prof. Marius Ovidiu Nistor”
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.