Economic

Veste bună din partea Protecţiei Consumatorilor pentru clienţii unităţilor bancare

 

O veste bună vine din partea comisarilor Protecţiei Consumatorilor pentru clienţii unităţilor bancare. La propunerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Guvernul a adoptat săptămâna aceasta Ordonanţa de urgenţă care are ca obiect reglementarea drepturilor şi obligaţiilor părţilor în ceea ce priveşte contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

„Ordonanţa se aplică tuturor contractelor de credit ce au ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil ori ce sunt garantate cu bunuri imobile, respectiv contractelor de credit legate in vreun fel de bunuri imobile destinate consumatorilor. Prin «consumatori» se înţelege persoanele fizice, inclusiv codebitorii, ce acționează în scopuri care se află în afara activității sale comerciale sau profesionale”, se explică într-un comunicat remis de ANPC.

Prevederi ale Ordonanţei:

• se interzice creditorilor ca, pe parcursul derulării contractului, să majoreze comisioanele, să introducă noi comisioane, să perceapă comisioane pentru depunerea de numerar (plata ratelor) sau retragerea sumelor creditate, să perceapă comision la rescadențare sau reeşalonare, precum şi perceperea unor comisioane în situatiile în care consumatorii solicită schimbarea garanţiilor (în condiţiile în care consumatorul plăteşte toate costurile aferente constituirii şi evaluării noilor garanţii).
• se interzice modificarea în sens crescător a marjei de dobândă, sau, dupa caz, a ratei dobânzii fixe. În cazul acordării la solicitarea consumatorului de rescadențări, reeșalonări, perioade de grație se interzice introducerea sau majorea comisioanelor aplicabile sau introducerea unor elemente noi de cost.
• consumatorul are dreptul, în orice moment, să ramburseze integral sau parțial obligațiile care îi revin în temeiul unui contract de credit înainte de încetarea acestuia. În acest caz, consumatorul are dreptul la o reducere a costului total al creditului, această reducere constând în dobânda şi costurile aferente sumei rambursate anticipat pentru perioada dintre data rambursării anticipate şi data prevăzută pentru încetarea contractului de credit. Creditorul nu are dreptul să aplice penalizări, să perceapa compensaţie sau orice alte costuri de la consumator în cazul rambursării anticipate.

Lista completă a prevederilor o găsiţi AICI


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare