Economic

UE a actualizat lista jurisdicțiilor fiscale necooperante. Decizia a fost luată după ce ministrul Eugen Teodorovici a anunțat o amânare până în luna mai

 

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au actualizat, recent, lista jurisdicţiilor fiscale necooperante pe baza unui intens proces de analiză şi de dialog, coordonat de Comisia Europeană, informează Executivul comunitar.

Decizia a fost luată după ce ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a prezidat reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare, a anunțat o amânare până în luna mai.

Anunțul a creat confuzie în rândul miniștrilor de Finanțe, potrivit unor surse citate de Politico. Drept urmare, ministrul român ar fi ajuns să fie „complet izolat”, după cum a declarat un oficial ECOFIN.

Pe parcursul anului 2018, CE a evaluat 92 de ţări în funcţie de trei criterii: transparenţa fiscală, buna guvernanţă şi activitatea economica reală, dar şi pe baza unui indicator, existenţa cotei zero a impozitului pe profit. Astfel, 60 de state au luat măsuri ca răspuns la îngrijorările exprimate de CE, iar peste 100 de regimuri fiscale dăunătoare au fost eliminate.

Pe baza examinării efectuate de CE, miniştrii au hotărât să tripleze numărul jurisdicțiilor de la 5, câte sunt în prezent, la 15. Pe lista neagră a UE au fost adăugate numele a zece paradisuri fiscale: Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Fiji, Insulele Marshall, Oman, Emiratele Arabe Unite, Vanuatu şi Dominica. Alte 34 de state vor continua să fie monitorizate în 2019, iar 25 de state care au făcut obiectul procesului iniţial de examinare au fost declarate cooperante.

„Lista UE a paradisurilor fiscale este un real succes european. Are un efect răsunător asupra transparenţei şi echităţii fiscale la nivel mondial. Datorită procesului de listare, zeci de ţări au eliminat regimurile fiscale dăunătoare şi s-au aliniat la standardele internaţionale privind transparenţa şi impozitarea echitabilă. Ţările care nu s-au conformat au fost incluse pe lista neagră şi vor trebui să suporte consecinţele care decurg din aceasta. Ridicăm ştacheta bunei guvernanţe fiscale la nivel mondial şi reducem posibilităţile de abuz fiscal”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă.

Scopul acestei liste este de a proteja sistemul financiar al UE prin mai buna prevenire a riscurilor de spălare a banilor şi de finanţare a terorismului.

Întrebări pentru premierul Viorica Dăncilă

Senatorul PNL Florin Cîţu i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să explice dacă în vizitele pe care le-a făcut în Oman şi Emiratele Arabe Unite a promis să amâne votul miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană pentru lista neagră a paradisurilor fiscale.

Totodată, acesta i-a mai cerut și să spună dacă ministrul Finanțelor a avut mandat să ceară amânarea votului asupra listei negre prin care se „finanţează şi activităţi teroriste”.

„Doamna prim-ministru Viorica Dăncilă vă somez să răspundeți public: 1. În cadrul vizitelor dumneavoastră în EAU și Oman vi s-a cerut și dumneavoastră ați promis ca în mandatul României să amânați votul ECOFIN pentru lista neagră a paradisurilor fiscale? 2. Ministrul finanțelor publice al României a avut mandat din partea dumneavoastră de a cere amânarea votului asupra listei negre a paradisurilor fiscale prin care se finanțează și activități teroriste?”, a scris Florin Cîţu pe pagina de Facebook.

Ministrul Finanțelor a făcut lobby pentru amânarea votului privind această listă şi atitudinea sa a fost „imediat taxată de ceilalţi miniştri din ECOFIN”.

„România a fost umilită și a rămas izolată în ședința ECOFIN, singurul vot în favoarea paradisurilor fiscale și a tot ce înseamnă acestea”, a arătat oficialul.

În aceste condiții, liberalul se întreabă dacă guvernul României subminează securitatea și stabilitatea UE.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button