Economic

Tăriceanu, NOU ATAC la Iohannis și la Guvernul Orban! „INCOMPETENȚI”…

 

Într-un material editorial apărut pe www.cotidianul.ro și intitulat: „Relaxarea” nu răsare de la București, Călin Popescu Tăriceanu critică din nou acțiunile lui Klaus Iohannis, președintele României, și ale Guvernului Orban în această criză declanșată de pandemia de coronavirus.

Iată textul:  

„Pentru a reporni economia, nu este suficient să dai o ordonanță militară și nici nu există un buton magic pe care să apeși. Și, chiar dacă ar exista un asemenea buton, el nu s-ar afla nici la Palatul Victoria și nici la Cotroceni.
 
Este clar că ne-am săturat cu toții să mai stăm în case. Suntem nervoși, îngrijorați și dezamăgiți de cum s-au mișcat autoritățile. Ne dăm seama că aproape tot ce au făcut până acum a fost doar propagandă. Câteva exemple doar:

1. Testează puțin ca să arate că avem mai puțini bolnavi decât în țări mai bogate.

2. Măști de protecție pentru toată lumea – spune Ludovic Orban. Intrați în primele 5 farmacii și întrebați de măști. Nu există.

3. Credite pentru IMM-uri – proclamă patriotic Cîțu. Mergeți la câte bănci vreți și o să vă trimită la Guvern să vă dea credite Cîțu și Orban.

Acțiunea lor este doar la televizor. În viața reală suntem lăsați să ne descurcăm fiecare cum putem.

Citeam zilele trecute un studiu, de fapt un fel de ghid, făcut de specialiștii de la Johns Hopkins University despre criteriile care trebuie luate în considerare atunci când se hotărăște revenirea la normalitate. Tot spun «normalitate», deși știu că nu e așa, dar refuz să folosesc termenul tâmpit folosit de autorități: relaxare!

Ghidul se adresează însă nu guvernanților, ci, mai degrabă, autorităților locale, pe considerentul că ele sunt cele care, în fapt, cunosc situația cel mai bine la nivelul comunității și pot decide și gestiona acțiunea de «reopening» – revenirea la normalitate. Căci autorii studiului și-au dat seama că nu există o rețetă universală și fiecare comunitate va trebuie să adapteze niște recomandări generale la specificul lor.

Este exact ceea ce guvernații noștri nu fac, sau fac exact pe dos. În loc de descentralizare și transferare a măsurilor de prevenție și a deciziei de revenire la normalitate către autoritățile locale, PNL a strâns totul în pumnul guvernamental. Sau, în cazul informațiilor sensibile despre testări și rata deceselor, a dat toată puterea unui grup așa zis strategic, din care nici până acum nu știm cine face parte.

Revenind la criteriile celor de la J.H.U, o analiză a felului în care acestea ar fi îndeplinite dacă ne-am raporta la acțiunea guvernului ar arăta așa.

1. Numărul de cazuri este în descreștere pe o perioadă de cel puțin 14 zile. 

Printr-o decizie a ministrului de interne, prefecturilor li s-a interzis să facă comunicări pe tema situației locale. Prin urmare, la noi, numărul de cazuri este cel pe care îl hotărăște pixul autorităților guvernamentale. Prin numărul extrem de redus de persoane testate, România rămâne într-o plajă relativ constantă. Nimeni nu este preocupat să testeze sutele de mii de români care au, fără să știe, virusul și îl răspândesc.

2. Capacitatea de testare este suficientă pentru a testa măcar cazurile simptomatice, contactii acestora precum și persoanele care îndeplinesc roluri esențiale în viață comunității (ex. personal medical).

Guvernul Orban ne anunță de aproape 2 luni că de săptămâna viitoare, (întotdeauna promisiunile vizează «săptămâna viitoare») vom testa multe mii pe zi. Acum, în medie, pe zi se fac cam 5 mii de teste. Ținând cont că cele mai multe teste sunt făcute pe bolnavii care trebuie verificați dacă s-au vindecat și secundar, din păcate, pe personalul medical din linia întâi, înseamnă că numărul nou de persoane testate zilnic este nesemnificativ. În schimb, în privința autorităților locale, vedem cum li se pun bețe în roate când încearcă să-și dezvolte propriile capacități de testare. De ce să blochezi demersul autorităților locale?

3. Sistemul medical are capacitatea de a trata pacienții și dispune de suficient echipament de protecție pentru cadrele medicale.

Teoretic stăm bine la acest indicator. Rar depășim numărul de 300 persoane la terapie intensivă în condițiile în care numărul de paturi este de pe peste 2000. Paturi ar fi, dar personalul medical din prima linie începe să aibă uzura inevitabilă a unei lupte de o asemenea intensitate. Sistemul medical are acum capacitatea de a trata doar pentru că numărul de persoane testate este foarte mic. Oamenii mor în case și în azile de bătrâni. Tragediile de acolo nu pot fi descrise în cuvinte.

4. Există capacitatea la nivelul DSP de a face anchete epidemiologice pentru toate cazurile nou apărute.

Nu știu ce să zic aici. Cred că s-a abandonat ideea anchetei epidemiologice sau oricum autoritățile nu mai vorbesc despre ea așa cum o făceau la început. Mi se pare un capitol esențial, în special dacă vom reporni economia. În orice comunitate poate apărea un caz și aici identificarea celor care au intrat în contact cu cel bolnav este esențială pentru continuarea activității.

Prin urmare, decizia de a reveni la „normalitate” nu cred că trebuie să fie în mâna celor de la Guvern. În fond, ei sunt cei din cauza cărora suntem azi unde suntem. Oare suntem atât de naivi să credem că dacă au ratat lupta împotriva crizei de coronavirus vor putea să gestioneze mai bine revenirea la viață? Eu cred că cea ce ne așteaptă este mult mai complicat decât ce a trecut, motiv pentru care nu mi-aș da viața pe mâna acestor incompetenți.

Decizia de a reveni la viață trebuie transferată la nivel local, trebuie să fie rezultatul unei consultări și decizii comune, la nivel local, între medici, autorități locale, reprezentanți ai mediului de afaceri, reprezentanți ai sistemului de educație precum și ONG-urile care lucrează cu persoane aflate în categorii de risc (cămine de bătrâni, centre de persoane cu dizabilități). Numai așa, la nivel local, se vor putea lua măsurile de siguranță adaptate fiecărui sector precum și un plan de măsuri de urgență ce vor fi luate în cazul în care reapar cazuri de infectare.

Este important ca întreaga comunitate să înțeleagă care sunt măsurile de protecție și condițiile în care se vor relua activitățile în siguranță pentru toți.

Va trebuie să învățăm să conviețuim cu virusul. Măcar o perioadă, până când va apărea un vaccin. Să acceptăm acest lucru și să nu ne panicăm inutil. Să învățăm să ne trăim viața în noile condiții, să fim fericiți și să mergem mai departe”.

CITEȘTE ȘI: MANIPULARE pe tema coronavirusului în 6 PAȘI?!… OPINIA lui Călin Popescu Tăriceanu


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button