Economic

Studiu. România înregistrează un minim istoric al insolvențelor în 2017

 

În primul trimestru din 2017, în România s-au deschis 1.753 de proceduri noi de insolvență, în scădere cu aproximativ 22% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, când au fost deschise 2.237 insolvențe, arată o analiză Coface, realizată pe baza datelor furnizate de Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI).

În ciuda acestui fapt, pierderile financiare cauzate mediului de afaceri au ajuns la un maxim istoric. Practic, cele mai afectate sectoare sunt: fabricarea produselor textile, producția și furnizarea de energie electrică și termică, apă și gaze, dar și construcțiile.

„Primul trimestru al anului curent debutează cu un paradox al extremelor: minimul insolvențelor din ultimii zece ani, cuplat cu un maxim al impactului financiar în aceeași perioadă analizată. Paradoxul este determinat de provocări structurale în câteva sectoare cheie ale mediului de afaceri românesc. Sectorul fabricării produselor textile este afectat de creșterea salariului minim pe economie, dinamică ce nu este corelată cu evoluția productivității. Acest fenomen afectează negativ întreg mediul de afaceri, în condițiile în care ponderea salariului minim relativ la cel mediu a crescut de la 27% în 2008, la aproape 50% în 2017”, a declarat Iancu Guda, Services Director în cadrul Coface România.

Totodată, România înregistrează și cel mai scăzut număr al companiilor înființate la mia de locuitori. „În acest context, și pe fondul incertitudinilor privind schimbările fiscale viitoare, antreprenoriatul românesc evaluat prin numărul de companii nou înmatriculate în primul trimestru al anului curent este la nivelul minim al ultimilor zece ani. Mai grav este că suntem deja destul de jos, România înregistrând cel mai scăzut număr al companiilor la 1.000 de locuitori prin comparație cu țările din Europa Centrală și de Sud-Est, respectiv la jumătate față de media regională”, a explicat oficialul.

Prin urmare, țara noastră are nevoie de măsuri urgente care să încurajeze antreprenoriatul românesc, prin debirocratizare, creșterea transparenței, reducerea corupției și îmbunătățirea accesului la finanțare pentru IMM-uri.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button