Studiu. Mediul de afaceri românesc se află într-un „stadiu embrionar al dezvoltării”
Mediul de afaceri românesc se află într-o continuă încercare și decalaj din ce în ce mai mare, comparativ cu economiile dezvoltate, arată un studiu publicat astăzi de Coface.
„Caracterizat de o competitivitate scăzută, subțierea păturii de mijloc, accentuarea unui fenomen de polarizare și un spirit antreprenorial modest, mediul de afaceri românesc pare să fie într-un stadiu embrionar al dezvoltării și incapabil să treacă la nivelul următor”, subliniază cercetarea.
Practic, România înregistrează, prin comparație cu evoluția altor țări din UE, cel mai agresiv fenomen al distrugerii creative, ceea ce înseamnă o regenerare constructivă a mediului de afaceri, numai că acest lucru nu se întâmplă, în condițiile în care firmele progresează foarte lent.
Estimările Coface arată, de altfel, că numărul companiilor care își vor întrerupe activitatea pe parcursul anului 2016 se va ridica la aproximativ 160.000, în creștere cu 6,5% față de anul anterior, în timp ce numărul firmelor insolvente va scădea cu 23%. „Deși numărul SRL-urilor nou înregistrate în anul 2016 va crește cu 15%, comparativ cu anul anterior, la 74.000 de companii, acestea nu vor acoperi decât 46% din companiile care ies din sistem”, menționează studiul.
Companiile din România care își întrerup activitatea au o durată medie de viață de zece ani, o cifră de afaceri medie de aproape 4 milioane lei și 20 de salariați. „Procesul distrugerii creative, cuplat cu durata medie de viața a unei companii, explică structura mediului de afaceri în funcție de vârsta companiilor: doar două din zece companii active sunt înființate înainte de anul 2000, în timp ce patru din zece firme active sunt înființate după anul 2011”, relevă cercetarea.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.