Sondaj. Companiile brașovene se confruntă cu lipsa forței de muncă și cu cadrul legislativ incoerent
Camera de Comerț și Industrie Brașov a realizat, recent, o consultare în rândul mediului de afaceri brașovean pentru a identifica problemele cu care se confruntă acesta, dar și propunerile pe care le are și care ar putea ajuta la dezvoltarea business-urilor.
„Camera de Comerț a lansat o consultare publică asupra anumitor aspecte privind activitatea economică a companiilor, greutăți cu care agenții economici se confruntă, modificări legislative de care ar avea nevoie, priorități și modul în care privesc învățământul dual. În ceea ce privește dificultățile cu care companiile brașovene se confruntă în prezent, cel mai des întâlnit răspuns a fost cel legat de birocrație și de lipsa acută a forței de muncă, nu neapărat pe domenii care țin de munca de birou, ci pe domenii care țin de activitatea de producție, și aici ne referim la electricieni, sudori, tâmplari, personal din domeniul horeca, recepționist, camerist, ospătar, bucătar. Învățământul dual este o cerință marcată de peste 95% din respondenți. Aceștia au fost întrebați dacă li se pare util acest sistem, iar peste 95% au răspuns că da. Cadrul legislativ actual a definit învățământul dual, dar așteptăm normele metodologice în următoarea perioadă. Noi ca și Cameră de Comerț ne vom implica activ între agenții economici și instituțiile statului pentru a facilita avantajele de care vor beneficia companiile și de a aduce în piața forței de muncă muncitori calificați pe meseriile care se cer cu adevărat de către firme”, a declarat Cosmin Roșia, directorul general al Camerei de Comerț și Industrie Brașov, într-o conferință de presă.
Practic, firmele brașovene au trebuit să răspundă la șase întrebări. Prima dintre acestea a vizat menționarea principalelor trei probleme cu care companiile s-au confruntat până acum în desfășurarea activității. Lipsa acută a forței de muncă (21%) este principala problemă pe care o întâmpină firmele. Aceasta este urmată de cadrul legislativ nepredictibil și incoerent (18%), contribuțiile salariale prea mari (13%), nivelul foarte ridicat al impozitării (10%) și birocrația excesivă (9%).
În privința propunerilor referitoare la modificarea legislației economice și fiscale, care ar putea ajuta la dezvoltarea afacerilor, companiile au menționat reducerea contribuțiilor salariale (21%), urmată de reducerea birocrației (18%), reducerea impozitului pe profit (11%), legea parteneriatului public-privat (10%) și simplificarea înregistrării în scopuri de TVA (10%).
Totodată, 42,9% dintre firmele participante consideră că actualul cadru legislativ din punct de vedere al activității economice desfășurate nu este „nici bun, nici rău”, în timp ce 35% spun că acesta este „rău”. De asemenea, 9,5% dintre respondenți afirmă că actualul cadru legislativ este „bun”, iar alți 9,5% că este „foarte rău”. Numai 2,4% sunt de părere că acesta este „foarte bun”.
Pe de altă parte, companiile consideră că principalele impedimente întâmpinate în relația cu instituțiile statului sunt: birocrația excesivă (51%), atitudinea funcționarilor (20%), lipsa de profesionalism (15%) și lipsa de informatizare (9%).
Sondajul realizat de CCI Brașov relevă că 95% dintre firme sunt interesate de formarea resursei umane prin învățământul dual, învățământ profesional adaptat nevoilor economiei și organizat la cererea agenților economici. Companiile sunt interesate de formarea tinerilor în meserii precum: electrician, sudor, instalator, inginer, strungar, frezor, șofer sau contabil.
Pentru o dezvoltare sustenabilă a Brașovului în ceea ce privește infrastructura, aeroportul, autostrada București-Brașov, spitalul regional au fost principalele obiective menționate de companii. La sondaj au participat aproximativ 100 de firme brașovene cu o cifră de afaceri de peste 1,5 milioane de euro.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.