Economic

Sondaj. Cadrul legislativ incert și impredictibil, principalul risc la adresa sectorului bancar autohton

 

Cadrul legislativ incert și impredictibil constituie principalul risc la adresa sectorului bancar autohton, arată „Sondajul trimestrial privind riscurile sistemice”, martie 2018, elaborat de Banca Națională a României (BNR).

„Conform rezultatelor chestionarului privind riscurile sistemice, cele mai mari instituții de credit din România au identificat în exercițiul curent șase riscuri ridicate și două moderate, similar rezultatelor exercițiului anterior (decembrie 2017). Primele trei riscuri cu potențial sistemic ridicat la adresa sectorului bancar autohton se mențin aceleași cu cele de la evaluarea precedentă: cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar, cu implicații asupra solvabilității sectorului bancar; riscul de creștere a costului de finanțare ca urmare a majorării ratei dobânzii și/sau a deprecierii cursului de schimb cu efecte negative asupra capacității de plată a debitorilor, în special a populației și IMM și riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente în contextul evoluțiilor externe și/sau interne”, subliniază documentul.

Riscul asociat inovației financiare și provocărilor la adresa securității cibernetice se menține drept cel de-al patrulea risc sistemic ridicat, similar execițiului anterior și este în continuare considerat de bănci ca fiind un risc dificil de gestionat.

„Ultimele două riscuri sistemice ridicate au fost considerate de instituțiile de credit ca fiind: riscul asociat evoluțiilor din piața imobiliară rezidențială și riscul provenind din creșterea accelerată a creditării populației. Băncile au încadrat în categoria riscuri sistemice medii următoarele riscuri: riscul de menținere a unei evoluții modeste a activității de creditare a sectorului companiilor nefinanciare și riscul de intensificare a legăturii dintre sectorul bancar și sectorul public. Acestea s-au menținut relativ neschimbate comparativ cu exercițiul anterior”, menționează cercetarea.

Analiza a fost realizată pe baza răspunsurilor instituțiilor de credit la chestionarul privind riscurile sistemice. Sondajul a fost transmis celor mai importante 12 instituții de credit din sistem după valoarea activelor. Acestea dețineau aproximativ 86% din activele totale ale sectorului bancar în luna noiembrie 2017. Chestionarul a fost adresat persoanelor cu atribuții de conducere din cadrul departamentelor de administrare a riscului ale acestor instituții.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button