Economic

Situație dramatică a distribuției de presă

În ultimii ani, jumătate din firmele de profil din țară au falimentat ori sunt în insolvență, iar numărul punctelor de vânzare presă a scăzut de la peste 8.000 la circa 3.500

 

O delegație a Patronatului Difuzorilor de Presă a participat recent la o întâlnire cu ministrul pentru consultare publică si dialog social, Violeta Alexandru, și cu secretarul de stat Dorian Filote, de la Cancelaria primului ministru, ocazie cu care reprezentanților Guvernului le-a fost prezentată situația dramatică a distribuției de presă din România.

În cifre absolute, jumătate din firmele de profil au falimentat în ultimii ani sau sunt în insolvență. Mii de chioșcuri au dispărut. Rețeaua tradițională de difuzare a presei scrise numără 3.500 de magazine și chioșcuri stradale. Raportat la ultimii ani, scăderea este extrem de mare.

„În urmă cu mai puțin de zece ani, în România erau aproximativ 8.000 de puncte de difuzare”, spune Hadrian Mateescu, managerul companiei de distribuție Mara Business Solutions și fost responsabil pe această zonă, peste zece ani, la titluri din portofoliul Adevărul și Ringier.

Firmele de distribuție s-au înjumătățit și ele. Numai în ultimii trei ani, jumătate din firmele de profil au falimentat sau sunt în insolvență, potrivit unui raport al Patronatului Difuzorilor de Presă. Din restul de 50%, cam două treimi din distribuitori merg pe pierdere.

Alte cauze, potrivit distribuitorilor:

– Scăderea tirajelor la cotidiane, săptămânale şi publicaţii periodice.

– Creşterea cheltuielilor cu impozitele şi taxele locale, cu utilităţile publice, cu transportul şi mentenanţa parcurilor auto.

În plus, spun distribuitorii, unele măsuri administrative adoptate de Consiliile Locale au îngreunat la rândul lor situația. „Unele Consilii Locale îngrădesc comercializarea produselor complementare presei scrise (carte, papetărie, jucării, CD-uri, servicii de reîncărcare electronică, ţigarete, băuturi răcoritoare, cafea, produse alimentare preambalate etc), fără de care vânzarea de presă scrisă nu poate supravieţui ca activitate economică minimum rentabilă, în ansamblul ei”.

Lanţul prin care cuvântul scris ajunge la cititori este vulnerabil şi din cauza intenţiilor declarate recent de autorităţile locale din Bucureşti, Braşov, Ploieşti, Sinaia, susțin distribuitorii.

„În momentul de față, în municipiul Bucureşti s-au iniţiat măsuri (mai cu seamă în Sectorul 4) de schimbare a mobilierului stradal, ce presupun investiţii însemnate din partea agenţilor economici şi pot avea un impact social prin reducerea de locuri de muncă, prin închiderea unor puncte de vânzare de presă şi scăderea vânzărilor de presă scrisă. Măsurile din Sectorul 4 sunt pe cale de a fi luate fără nici o corelare cu activitatea din celelalte 5 sectoare”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare