Economic

ȘI LA BRAȘOV. Creștere alarmantă de prețuri la benzină și motorină!

  • benzina.jpg
Preţul benzinei şi motorinei a ajuns, de 1 iunie, la cea mai ridicată valoare din istoria României, exceptând ziua cu isteria națională cauzată de războiul din Ucraina, care a generat controale la sânge ale autorităților. 

Preţul benzinei şi motorinei este în continuă creştere. Prin comparaţie cu luna mai, preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 7,2%. Asta înseamnă că un plin de 50 de litri de combustibil costă acum cu 28 de lei mai mult decât în urmă cu o lună. În schimb, preţul motorinei a crescut cu 2,8%, iar acest lucru implică 12 lei mai mult pentru un plin de carburant.

Potrivit Peco Online, cele mai mici prețuri la carburanți în România s-au înregistrat la o benzinărie din Arad, unde un litru de benzină costa 7,88 lei, iar un litru de motorină 8,40 lei.    
 
Astăzi, la Brașov, conform sursei citate, prețurile la benzină standard la stațiile de carburanți variază între 8,28 lei/litru, la Lukoil, și 8,37 lei/litru, la MOL. La motorină, cel mai ieftin este la Lukoil, 8,86 lei/litru, iar cel mai scump, 8,94 lei/litru, la OMV, MOL și Socar.

Creșterile înregistrate în 2021 și 2022 vin după o perioadă în care prețurile atât pentru benzină, cât și pentru motorină scăzuseră puternic. În 2020, benzina atinsese minimul ultimilor 10 ani, în timp ce motorina nu se mai vânduse la un preț atât de redus din 2017.

Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor internaționale la produsele petroliere, în condițiile în care România importă 70% din necesarul de petrol al celor trei rafinării ale sale, așa cum a relatat Digi24.

Prețul barilului de țiței a făcut un salt, trecând de 123 de dolari, după ce la Bruxelles s-a ajuns la un acord privind impunerea unui embargo asupra importurilor de petrol rusesc, cu excepția livrărilor de țiței prin conducte. În plus, benzinarii care aduc petrol cu vaporul prin Marea Neagră pentru rafinăriile lor se confruntă și cu costuri de transport și de asigurare în creștere ca urmare a războiului din Ucraina. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button