Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat pe Facebook că toți cei aflați în căutarea unui loc de muncă la stat vor putea să participe la concursurile ce vor fi organizate în curând de instituțiile și autoritățile publice care au un deficit de personal, scrie bugetul.ro.
„Cine caută un loc de muncă, să se pregătească să participe la concursurile organizate, în curând, în instituțiile/autoritățile publice cu deficit de personal. Și să aibă încredere. Vorbesc serios. De ce nu? Nu avem încredere că aceste concursuri sunt corecte? Vă rog să luptăm cu această prejudecată. Fără încredere și implicare, lucrurile nu se schimbă de la sine.
La cererea insistentă a instituțiilor/autorităților publice care nu au putut face angajări tot anul trecut pentru că PSD a blocat angajările (fără nicio evaluare, doar ca să blocheze spunându-le oamenilor din sistemul public, care chiar aveau nevoie, că nu vrea PNL), ieri, în comisia de muncă, s-a votat pentru a se ridica această interdicție, permițându-se angajările pe o perioadă de 6 luni.
DOAR cu încadrarea în limitele bugetare aprobate; nu se poate depăși cu niciun leu bugetul aprobat pentru salarii. S-au invocat situații de blocaj în administrație (cauze: pensionări în masă, transfer între instituții – chiar sunt curioasă care pe unde a migrat în 2019/2020 pentru că am vedea cel mai bine unde sunt salariile atractive/sporuri etc.), activitate imposibil de gestionat, direcții cu un singur angajat. Sunt situații și situații în țară”.
„Așa îmi imaginez aceste concursuri. Exigente”
„Iată ocazia să se schimbe lucrurile în administrație, să intre/să ocupe poziții oameni performanți, să se organizeze, în mod transparent, concursuri. Să fie informația privind posturile scoase la concurs cât mai larg difuzată pentru a permite participarea oricărei persoane interesate și competente în domeniu. Dacă pentru locurile de muncă din sistemul privat informațiile se găsesc la ANOFM, pentru cele din sistemul public fie cauți singur anunțul pe site-ul fiecărei instituții/autorități fie te informezi din site-ul www.posturi.gov.ro (care prezintă lista posturilor vacante din administrația publică, cu filtre după județ, angajator, nivel de execuție sau conducere, data publicării). Dacă te înregistrezi pe site, vei primi săptămânal un newsletter cu noile posturi disponibile anunțate. De la începutul anului, sunt cam 500 de anunțuri înregistrate. Nu am verificat dacă acest site acoperă toate anunțurile disponibile în țară.
Eu aș aduna aceste informații într-un singur site, le-aș conecta. Ești absolvent al Facultății de Medicină, să spunem, cauți, într-un singur site, locurile de muncă disponibile atât în mediul privat cât și în sistemul public. Dacă aceste infomații nu îți sunt la îndemână, apelezi la relații și așa devine un mod de a te descurca. Pierdem toți, cu aceste practici perpetuându-se. Avem nevoie să construim încrederea că poți avea un loc de muncă datorită studiilor și aptitudinilor tale. Cu pași mici, se reclădește încrederea că lucrurile se schimbă în România.
Astăzi, când găsești anunțul, trebuie să ceri condițiile. Și găsești legislație de citit. Nu este normal. Anunțul trebuie să te stimuleze să aplici, să își explice ce așteptări sunt de la candidat, ce nivel de salarizare. De exemplu, la ITMuri, unde aud că este mare deficit de personal și nu se poate face treabă peste tot în țară, pe lângă faptul că nu avem o evaluare pe 2020 asupra eficienței angajaților, sunt curioasă cum sună un anunț de angajare și cam ce persoană din spațiul public s-ar potrivi profilului (având, desigur, posibilitatea să obțină certificările necesare ca funcționar). Căci așa îmi imaginez aceste concursuri. Exigente.
Peste 6 luni, în septembrie, ANFP ne poate spune, de exemplu, ce concursuri s-au organizat după pandemie, ce domenii aveau deficit de personal, ce profil de persoane au intrat în sistem/au ocupat posturile – pentru că poate candida oricine, inclusiv o persoană deja aflată în sistem. Sau dacă prin concursuri, s-a diminuat ponderea celor detașați. Piața muncii nu înseamnă doar sistemul privat. Cu cât înțelegem ceea ce se întâmplă după pandemie cu atât mai ușor să construim mai departe.
Succes tuturor candidaților. Se poate face treabă și în administrație. Găsiți oameni buni pe care să vă puteți sprijiniți. Nu plecați cu prejudecăți. Cu încredere.
Ocazie bună să contribuim la obiectivul final – o administrație performantă, una la care atunci când te uiți, simți că lucrurile merg bine”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.