Economic

Schimbare la Pilonul II de pensii

Schimbare la Pilonul II de pensii.

Moştenitorii primesc integral banii acumulaţi în Pilonul II în cazul decesului proprietarului, indiferent dacă sunt angajaţi sau nu. Până acum cei fără loc de muncă primeau banii pe loc, iar cei angajaţi abia după ce ieşeau la pensie.

Una din cele mai importante schimbări din sistemul de pensii private Pilonul II a intrat în vigoare printr-o ordonanţă de urgenţă din 15 de­cembrie 2022. Prevede că în cazul dece­sului unui participant la Pilonul II moşteni­to­rul va putea să opteze dacă să pri­mească direct activul net al decedatului – suma acumulată în contul de pensie – sau în propriul cont P2 în maxim 10 de zile de la solicitare.

Anterior, dacă moştenitorii erau participanţi la Pilonul 2, primeau sumele în contul lor din P2. Fără posibilitatea de a opta pentru intrarea în posesie a banilor. Doar dacă nu erau participanţi la P2 (pe criterii de vârstă sau pentru că nu au fost angajaţi niciodată) intrau în posesia banilor.

Schimbare la Pilonul II de pensii

„Plata către participanţi sau beneficiari se face la cererea acestora. Sumele sunt disponi­bile fie ca plată unică (toţi banii deodată), fie ca plăţi eşalonate (rate lunare egale) pe o perioadă de cel mult 5 ani. Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din siste­mul public (Pilonul I), a menționat Aso­cia­ţia Pensiilor Administrate Privat (APAPR).

Conform APAPR, un angajat cu salariul mediu pe economie care a contribuit lunar la Pilonul II din luna mai 2008 și până acum a adunat contribuţii brute de 22.406 lei, în timp ce suma strânsă, respectiv media tuturor fondurilor, ajunge la 28.305 lei.

Câştigul financiar obţinut de români din Pilonul II de pensii private obligatorii este mai mult decât dublu faţă de actualizarea contribuţiilor brute doar cu rata inflaţiei, pe întreaga perioadă de aproape 15 ani de funcţionare a acestui sistem.

Randamentul Pilonului II a depăşit atât depozitele bancare în lei, cât şi acumularea de euro. Astfel, pensiile private au devenit cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung dintre toate cele accesibile populaţiei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare