Economic

S-a dat startul la privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni

  • logomytex.png
 

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) SA a fost, in sfarsit, scoasa la vanzare. Guvernul a decis in sedinta de saptamana aceasta ca un pachet de actiuni reprezentand 90,1% din capitalul social al CEC sa fie vandut catre persoane fizice sau juridice. Restul, 9,9% din actiuni, va fi alocat pentru constituirea Fondului Proprietatea, destinat despagubirii fostilor proprietari de imobile, carora nu li s-a reconstituit dreptul de proprietate. Potrivit strategiei de privatizare adoptate de Guvern, pachetul majoritar de actiuni reprezentand pana la 75%, inclusiv, din capitalul social total al CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune, va fi vandut catre o institutie financiar-bancara de reputatie internationala sau unui consortiu. Vanzarea se va face prin negociere directa, cu selectie de oferte. Potrivit oficialilor Guvernului, negocierea se va face in doua etape, pe baza de oferte primare neangajante, urmate de oferte finale angajante. Daca in procesul de selectie se constata ca diferenta dintre primele doua oferte clasate in cadrul etapei de oferte finale si angajante este de 10% sau mai putin, Comisia de privatizare va putea solicita celor doi ofertanti oferte financiare finale angajante imbunatatite. La privatizarea CEC isi vor putea aduce aportul si salariatii institutiei, membrii Consiliului de Administratie si pensionarii cu ultimul loc de munca la CEC, lor revenindu-le, prin hotararea Guvernului, un pachet de pana la 5% din capitalul social al bancii. In cazul lor, vanzarea se va face prin negociere directa, fara selectie de oferte, insa doar dupa finalizarea preluarii pachetului majoritar de actiuni. Pentru perfectarea tranzactiilor va fi constituita o asociatie care va reprezenta interesele salariatilor, membrilor CA si ale pensionarilor CEC. Restul actiunilor detinute de stat, cu exceptia celor alocate Fondului Proprietatea, vor fi vandute partial sau in intregime, prin oferta publica de vanzare pe piata interna sau externa de capital.

CEC este „curtata” de banci importante
Reamintim ca pentru achizitia celei mai populare banci din Romania, respectiv CEC, si-au manifestat interesul institutiile austriece Bank Austria Creditanstalt, Erste Bank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, precum si Rabobank, a treia banca din punct de vedere al marimii din Olanda si OTP Bank, liderul sistemului bancar din Ungaria. Interesul crescut manifestat de bancile vest-europene este firesc atata vreme cat CEC, alaturi de BCR, reprezinta cele mai mari institutii de credit de vanzare din Europa de Est. Bancile vest-europene cauta sa cumpere institutii de credit din Romania si Bulgaria inainte de 2007, cand este preconizata aderarea la Uniunea Europeana. Dupa aceasta data, achizitiile vor trebui sa se supuna regulilor UE. De altfel, guvernantii doresc sa privatizeze CEC-ul cat mai repede pentru ca banca de economii sa nu piarda si mai mult din cota de piata detinuta. Privatizarea celeilalte banci romanesti la care statul este inca actionar, respectiv Banca Comerciala Romana, este ceva mai avansata. Pana la finele saptamanii trecute, cand a expirat termenul de depunere a ofertelor pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni, la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) s-au inregistrat 11 oferte din partea unor banci de reputatie internationala, din care ulterior au ramas zece. Asta dupa ce consortiul din care a facut parte Citigroup a fost exclus de pe lista candidatilor. Au facut oferte Fortis (Belgia), Banco Comercial Portugues (Portugalia), Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa (Italia), Deutsche Bank AG (Germania), Erste Bank AG (Austria), Dexia (Benelux), KBC (Belgia), BNP Paribas (Franta) si ABN Amro (Olanda). Urmatoarea etapa de depunere a ofertelor financiare pentru BCR se va derula pana la 19 septembrie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button