Economic

România, cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană

România, cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană

Rata anuală a inflației din România este cea mai ridicată din UE, de două ori mai mare decât media Uniunii. Totodată, rata inflației din România e în creştere faţă de luna decembrie a anului trecut, arată datele publicate de Eurostat.

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie până la 3.1%, de la 3.4% în decembrie. Tot În prima lună a acestui an, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (7.3%), Estonia (5%) şi Croaţia (4.8%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Danemarca şi Italia (ambele cu 0.9%), urmate de Letonia, Lituania şi Finlanda (toate cu o inflaţie de 1.1%).

Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură ţară şi a crescut în 11 state, inclusiv în România de la 7%, până la 7.3%.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 2.9% în luna decembrie, până la 2.8% în luna ianuarie. De asemenea, Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 3.6%, de la 3.9% în decembrie.

Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a crescut până la 3,3%, de la 3.4% în luna decembrie.

Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7.41%, de la 6.61% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,64%, cele nealimentare cu 7,36%, iar serviciile cu 10,91%.

Cu toate acestea, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button