Rețelele de alimentare centralizată cu energie termică din România au nevoie de investiții de până la 2,6 miliarde de euro
Strategia Energetică a României publicată recent de Ministerul Energiei arată că rețelele de alimentare centralizată cu energie termică din țara noastră au nevoie de investiții, până în 2030, care variază între 1,3 și 2,6 miliarde de euro.
„Sistemele de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) cuprind două elemente principale: centralele termice sau cu cogenerare de energie termică și energie electrică, respectiv rețelele de distribuție a agentului termic. Mai mult de jumătate dintre cele 60 de localități cu SACET funcțional în România au nevoie de investiții substanțiale în modernizarea distribuției de agent termic, prin înlocuirea vechilor conducte cu altele noi. Noile rețele trebuie dimensionate corect la cererea anticipată de agent termic și de apă caldă, în scădere față de nivelul din prezent, ca urmare a lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de locuințe, dar cu potențial de creștere prin atragerea de noi consumatori după eficientizare și creșterea raportului calitate-preț pentru serviciile oferite. Nivelul investițiilor în rețelele de distribuție a agentului termic este estimat între 1,3 și 2,6 miliarde euro, conform celui mai recent studiu al potențialului de încălzire centralizată și cogenerare de înaltă eficiență în România, remis CE la sfârșitul lui 2015. Investițiile anuale necesare sunt estimate între 87 și 175 miliarde euro”, subliniază documentul.
Drept urmare, este necesară înlocuirea vechilor centrale termoelectrice în cogenerare, ce se apropie de sfârșitul duratei de viață. Pentru această operațiune sunt necesare investiții cuprinse între 1 și 1,5 miliarde euro. Totodată, vor trebui înlocuite și o parte din cazanele de apă fierbinte ajunse la sfârșitul duratei de utilizare, iar cheltuielile pentru această procedură se situează între 45 și 60 milioane de euro. Astfel, scenariul optim prevede investiții în noi capacități de cogenerare, de aproximativ 90 milioane euro/an până în 2030 și un minim de 45 milioane euro/an al investițiilor în cazane de apă fierbinte, fiind preferate unitățile ce produc energie termică și electrică în cogenerare.
În ultimii ani, numeroase unități de cogenerare din orașe ale României au fost dezafectate din cauza neîncadrării în cerințele de mediu, a lipsei investițiilor în mentenanța rețelelor de distribuție și a slabei calități a serviciilor oferite consumatorilor. Din această cauză, sistemele municipale de încălzire s-au confruntat în ultimii 20 de ani cu debranșări ale consumatorilor, aceștia alegând soluții individuale de încălzire cum sunt centrale de apartament pe bază de gaze naturale, convectoare sau calorifere electrice.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.