Reguli noi antifraudă. Ce se întâmplă după cinci plăți cu cardul contactless
Plățile cu cardul atât online, cât și la comercianți se supun unor noi reguli din 14 septembrie. Au intrat în vigoare două regulamente UE ce introduc măsuri suplimentare de securitate pentru tranzacții, adică introducerea unor date suplimentare pentru autentificare și confirmarea plăților.
Schimbările care au intrat în vigoare pe 14 septembrie sunt cuprinse în Regulamentul Delegat (UE) 2018/389 de completare a Directivei UE nr. 2366/2015 a Consiliului (PSD2) și a Parlamentului European cu privire la „standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea strictă a clienţilor şi standardele deschise, comune şi sigure de comunicare (Regulamentul UE)”, Concret, este vorba despre stabilirea cerinţelor tehnice şi a măsurilor de securitate pentru autentificarea strictă a clienţilor (SCA) şi pentru comunicarea în condiţii de siguranţă cu terţii prestatori de servicii de plată (Terţi PSP).
„La plăţile online cu ajutorul cardului, pe lângă parola 3D Secure primită prin SMS la numărul de telefon înregistrat în sistem, va trebui să introduceţi şi un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de paşaport, dacă nu aveţi CNP”, spune noul regulament.
Până acum, de obicei, pentru plățile contactless sub 100 de lei nu este nevoie de introducerea codului PIN al cardului. Acum, date fiind noile reguli, după 5 plăți contactless consecutive de sub 100 de lei/30 euro, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.
În cazul în care plata pe care urmează să o faci este sub 30 de euro ori 100 de lei, nu va fi nevoie să introduci codul oferit de un dispozitiv token ori parola de acces în contul de online backing. Dacă valoarea totală a tranzacțiilor nu trece de 100 de euro, poți face până la 5 astfel de plăți consecutive. Mai apoi, va fi nevoie să autorizezi o plată cu parola sau cu codul obținut de pe un dispozitiv token în cazul în care: valoarea plății depășește 30 de Euro (sau 100 de lei); faci a 6-a plată consecutivă sub 30 de euro (sau 100 de lei); valoarea cumulată a ultimelor plăți depășește 100 de euro (sau echivalentul în lei).
De asemenea, conform directivei PSD2 şi Regulamentului UE, dacă alegeţi să oferiţi acces la conturile de plăţi deschise la băncile din România unui Terţ PSP, cum ar fi o companie fin-tech sau altă bancă, ar trebui să aveţi control asupra permisiunilor şi informaţii complete în orice moment privind datele la care are acces respectivul terţ.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.