Economic

Regia Pădurilor Kronstadt a demarat proiectul de consultare a brașovenilor pentru punerea în valoare a pădurilor urbane și periurbane, din punct de vedere recreativ, istoric și cultural

 

Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt RA, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) „Marin Drăcea” Brașov, implementează proiectul „Monitorizarea stării ecosistemelor forestiere și valorificarea potențialului recreativ, cultural și istoric al pădurilor urbane și periurbane administrate de RPLP Kronstadt RA”, în valoare totală de 1.271.621 lei, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operational Competivitate 2014-2020.

Scopul principal al proiectului îl reprezintă identificarea și punerea în valoare a potențialului pădurilor din Brașov și împrejurimi, precum și evaluarea biodiversității acestora. Pentru aceasta, se va face o evaluare a funcțiilor recreative, culturale și istorice ale pădurilor vizate, va fi implementat un sistem de monitorizare integrată a stării ecosistemelor forestiere care să conducă la evaluarea biodiversității și a factorilor climatici și se va elabora mai multe scenarii de dezvoltare pentru valorificarea potențialului acestor păduri.

„Gradul de noutate și originalitate al proiectului rezultă din faptul că locuitorii Brașovului, asociațiile culturale, precum și experții în istoria Brașovului și a împrejurimilor, vor juca un rol determinant în identificarea și descrierea zonelor cu potențial recreativ deosebit și de interes cultural și istoric situate în pădurile administrate de RPLP Kronstadt RA. În aceste sens, chiar de luna viitoare, în 26 noiembrie, la sediul regiei, la ora 15.00, vom avea prima întâlnire cu toți cei interesați, fie că vorbim de asociații și organizații, istorici sau orice brașovean care dorește să se implice în acest proiect.  În această întâlnire le vom prezenta proiectul și obiectivele pe care ni le propunem și vom stabili procedura de lucru cu toți cei interesați. Unul dintre obiectivele principale ale acestui proiect este să redescoperim zonele din pădurile Brașovului care, la un anumit moment, au avut o anumită importanță pentru cetățenii acestui oraș sau doar pentru locuitorii unui anumit cartier. Aici, facem un apel la toți cei care știu aceste locuri și poveștile lor să sprijine demersul nostru ca să putem restitui comunității legendele și poveștile trecutului. Aici nu vorbim doar de vestigii istorice, ci și, de exemplu o Poiana în care se întâlneau locuitorii unui cartier ca să petreacă, așa cum junii au locurile lor speciale. Sper să reușim să identificăm cât mai multe astfel de zone și să facem cunoscute poveștile lor. Lunar, ne vom întâlni cu cei interesați, pentru a le prezenta stadiul proiectului și pentru a culege noi informații și opinii”, a declarat directorul RPLP Kronstadt RA, Dan Olteanu.  

În cadrul proiectului, urmează a fi derulate, pe lângă o serie de activități de cercetare și activități privind identificarea și descrierea zonelor cu potențial recreativ și cultural, cuantificarea valorii pădurilor cu impact social însemnat, identificarea, descrierea și promovarea unor elemente ale patrimoniului imaterial (legende, mituri, povestiri etc.) în relație directă cu zonele forestiere din vecinătatea Brașovului,  descrierea și evaluarea unor măsuri de dezvoltare  a zonelor cu rol recreativ, cultural și istoric precum și a infrastructurii cu rol recreativ din pădurile din Brașov și împrejurimi, monitorizarea gradului de utilizare a infrastructurii recreative.

Proiectul dorește să genereze o serie de articole științifice, o bază de date cu pădurile din Brașov și împrejurimi de interes pentru cetățeni și turiști și gradul lor de utilizare, dar mai ales o serie de studii, inclusiv asupra percepției populației asupra valorii recreative și sociale a pădurilor, asupra moștenirii culturale și istorice a unor păduri (zone forestiere). De asemenea, vor fi identificate și evaluate soluțiile de dezvoltare a zonelor cu rol recreativ și a infrastructurii necesare punerii în valoare a acestora.

Acesta nu este primul proiect al Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt RA care vizează o mai bună conștientizare a apopulației cu privire la rolul pădurii în viața comunității. Unul din proiectele realizate de noi este „Reabilitarea, protecţia şi conservarea biodiversităţii ariei protejate «Muntele Tâmpa» Braşov”, proiect demarat în cursul anului 2008 și finanțat de către Administrația Fondului de Mediu, proiect în urma căruia au fost tipărite două cărți: „Monografia Rezervației Muntele Tâmpa”, o lucrare științifică realizată de către un colectiv de specialiști și cercetători, și „Invitație la Drumeție”, o publicație ce se adresează în special elevilor.

Încă de la înființarea acestei regii, ne-am implicat în activități ce au ca scop apărarea, conservarea, reabilitarea şi dezvoltarea durabilă a fondului forestier proprietate publică a  Municipiului Braşov, iar proeictele noastre au ca scop primordial conservarea, protecţia şi valorificarea turistică a biodiversităţii şi habitatelor zonei, mai ales a celor incluzând aria protejată „Muntele Tâmpa” și zonele învecinate.

RPLP Kronstadt RA


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button