Raportul americanilor: „Corupția rămâne endemică în România“
Raportul privind Climatul Investițional al Departamentului de Stat al SUA arată că gradul ridicat de corupție, birocrația și lipsa de transparență în deciziile cu impact economic trebuie avute în vedere de potențialii investitori în România, informează profit.ro. Raportul a fost redactat recent.
Investitori hărțuiți cu cereri de mită
Nu sunt redate doar aspectele negative, remascându-se în cazul României o serie de progrese privind mediul de afaceri. Totuși, cele mai multe aspecte redate nu sunt menite să-i atragă pe eventualii investitori. „Corupția la toate nivelurile rămâne endemică, iar liderii politici ai țării nu au manifestat încă o voință politică necesară și consistentă pentru a combate în mod eficient această problemă…Investitorii americani s-au plâns atât de corupția de la nivel guvernamental, dar și din mediul de afaceri, vama, primăriile și administrațiile financiare locale fiind cel mai frecvent menționate. În anumite cazuri, potrivit acestora, cererea de mită venită din partea autorităților de la nivelurile de jos sau de mijloc ale administrației a atins dimensiunea unei hărțuiri”, susține Raportul, conform profit.ro.
Se arată că România are nevoie de noi măsuri pentru creșterea transparenței și predictibilității în luarea deciziilor economice. „Deși a inițiat măsuri pentru a crește rolul consultării publice și al studiilor de impact ale reglementărilor propuse, Guvernul actual continuă să se folosească de ordonanțe de urgență pentru a adopta legislația, ca urmare a dificultății adoptării la timp a acesteia în Parlament”, se afirmă în raportul Departamentului de Stat al SUA. La aspectele negative se mai enumără: deficitul de forță de muncă specializată, nivelul mare de impozitare, nerespectarea drepturilor de proprietate intelectuală. Potrivit datelor oficiale, investițiile americane directe în România se ridicau, până la sfârșitul anului 2015, la 1,33 miliarde de dolari, mai arată analiza.
Parlamentul i-a protejat pe miniştrii anchetaţi
Amintim că Raportul pe 2015 al Departamentului de Stat privind drepturile omului în România arata că mita şi corupţia sunt larg răspândite. De asemenea, raportul dat publicității în aprilie arăta că Parlamentul i-a protejat pe miniştrii anchetaţi.
„În timp ce legea prevede pedepse penale pentru actele de corupție făcute de funcționari, guvernul nu a aplicat legea în mod eficient, iar oficialii, inclusiv judecători, se implică uneori în practici de corupție beneficiind de impunitate. Mita a fost des întâlnită în sectorul public. Parlamentul blochează uneori investigațiile penale pentru actuali și foști miniștri din Guvern, care sunt și membri în Parlament, și se bucură de imunitate. Potrivit indicatorilor Băncii Mondiale, corupția a fost o problemă”, se arată în document.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.