Proiect. Sprijinul financiar pentru susţinerea producţiei de usturoi ar putea creşte la 3.000 de euro/hectar
Autorităţile vor să majoreze la 3.000 de euro/hectar sprijinul financiar acordat pentru susţinerea producţiei de usturoi în condiţiile în care cuantumul de 1.000 de euro/hectar acordat până în prezent reprezintă aproximativ 10% din totalul cheltuielilor, un procent insuficient pentru susţinerea cheltuielilor legate de tehnologiile aplicate în cultivarea usturoiului, arată un proiect de hotărâre publicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor va fi de 13.950 lei/hectar, echivalentul a 3.000 euro/hectar, fără a depăşi valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciţii financiare/beneficiar, prevăzută în Regulamentul de minimis în sectorul agricol.
„Pentru a se asigura necesarul de consum al populaţiei trebuie menţinute suprafeţele dedicate acestei culturi, motivarea producătorilor existenţi să nu abandoneze această cultură, precum şi încurajarea fermierilor noi să cultive usturoiul în zonele cu tradiţie”, susţin iniţiatorii proiectului.
Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 108/2019, prin care s-a prevăzut ca sprijin financiar suma de 1.000 de euro/hectar, reprezentând contravaloarea a 4.650 lei/hectar.
Producătorii agricoli se pot înscrie în programul de susţinere a producţiei de usturoi până la 15 mai 2019, inclusiv, a anunţat MADR. Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească mai multe criterii: să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 metri pătraţi, să obţină o producţie de minimum 3 kilograme de usturoi/10 mp, să fie înregistraţi în evidenţele Registrului Agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul de cerere şi să facă dovada producţiei realizate, prin documente justificative. Valorificarea producţiei se face în perioada 1 iulie – 29 noiembrie, inclusiv, a anului de cerere. Schema de ajutor de minimis se desfăşoară pe o perioadă de 3 ani, în intervalul 2019 – 2021.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.