Economic

Probleme – Agricultura judetului a fost lovita destul de serios de ploi

  • logomytex.png
 

Precipitatiile abundente din ultima perioada au lovit destul de serios agricultura brasoveana. In total, au fost afectate peste 850 de hectare, dintre care, potrivit directorului Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADER) Brasov, Mircea Luca, 423 de hectare au fost practic inundate. Aceste suprafete se afla in Lunca Oltului. Este vorba de 253 de hectare din Hoghiz, 80 de hectare din Racos, 50 de hectare din Comana si 40 de hectare din Ungra. Mai mult de jumatate din aceste suprafete sunt cu faneata. Celelalte terenuri inundate sunt cultivate cu porumb (50 de hectare), grau (47 de hectare), plante de nutret (22 de hectare), orz (20 de hectare), orzoaica (14 hectare) si cartof (4 hectare) . Reprezentantul DADER Brasov a adaugat ca pe alte 435 de hectare apa balteste si impiedica dezvoltarea normala a culturilor. Durerea noastra cea mai mare sunt fenomenele colaterale care au venit o data cu precipitatiile abundente. Desigur ca inundarea a peste 400 de hectare nu este o veste buna, insa, in comparatie cu ceea ce s-a intamplat la nivel national trebuie sa mergem la biserica de doua ori pe zi si sa ne multumim ca am scapat numai cu atat. De exemplu, undeva in sud a plouat in zece zile cat intr-o luna. La noi in judet partea proasta este ca mana a dat in cartofi si este combatuta destul de greu din cauza faptului ca pamantul este foarte moale, iar producatorii nu pot intra pe camp. Mai mult decat atat, culturile se imburuienesc , a mai precizat Mircea Luca.

Scade calitatea recoltelor
Situatia actuala a culturilor ar fi putut fi alta daca suprafetele agricole ar fi fost prevazute cu lucrari hidroameliorative. Referindu-se la aceste aspecte, oficialul DADER Brasov ne-a spus: Asa cum trebuie sa ne ingrijim ca la capatul tarlalei sa existe o sursa de apa pentru a iriga randurile, tot asa trebuie sa gasim o solutie ca excesul de apa de pe sol sa poata fi eliminat foarte repede. Apa in exces fluidizeaza solul si-i distruge textura. In final, la suprafata solului se formeaza o crusta care actioneaza asupra plantelor ca o foarfeca si le impiedica dezvoltarea. De asemenea, ploaia abundenta umple plantele cu apa, iar dupa ce aceasta se evapora, culturile se stafidesc si isi pierd din calitate. Calitatea tuturor culturilor va scadea din cauza precipitatiilor abundente . De exemplu, numai 30% din recolta de grau a producatorilor brasoveni, in loc de 50% cum se intampla an de an, va putea fi utilizata in industria panificatiei. Restul va primi destinatie furajera. De aceea, este de asteptat ca morarii si procesatorii din industria panificatiei sa profite si sa ofere preturi derizorii producatorilor. Deja, la aceasta ora, se vorbeste de un pret de 2.500 de lei/kg de grau recoltat in toamna, cu mult sub pretentiile producatorilor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button