Economic

Prețuri și preferințe la imobiliare / Și la Brașov

Prețuri și preferințe la imobiliare

28% dintre respondenții unui studiu RE/MAX consideră că prețurile apartamentelor vor scădea cu până 10% în acest an. 26% sunt de părere că acestea vor stagna, iar 23% susțin că vor crește cu până la 10%.

Raportat la evoluția prețurilor la case, 29% dintre specialiștii din sectorul imobiliar spun că vor stagna. Procente egale de 24% consideră că acestea vor crește ori vor scădea cu 10%.

Referitor la evoluția prețului spațiilor comerciale, 40% dintre respondenți sunt de părere că acestea vor scădea. Similar, prețurile clădirilor de birouri vor stagna, au punctat 44% dintre aceștia.

Prețuri și preferințe la imobiliare

Prețul de listare al fiecărei proprietăți este, în general, influențat de o serie de factori. De la așteptările clientului care vinde/închiriază, prețurile medii din piață, până la zona și caracteristicile proprietății.

Potrivit studiului, cei mai mulți respondenți au înregistrat în 2022 o diferență de sub 5% între prețul de tranzacționare și cel de listare. În rețeaua RE/MAX, prețul de tranzacționare este la 96% din cel de listare.

Prețul de tranzacționare este cel obținut în final. Depinde de negocierile dintre vânzător și cumpărător (sau intermediate de agent).

61% dintre persoanele care au achiziționat locuințe în 2022 au folosit fonduri proprii, conform studiului citat. Doar 5% dintre cumpărători au utilizat un credit ipotecar cu avans mai mare de 15%. Alți 4% au accesat un credit co-garant (de tipul Prima Casă), iar 2% au făcut rate direct la constructor.

Cea mai mare schimbare se înregistrează în rândul celor care au cumpărat proprietăți cu un credit ipotecar/imobiliar cu avans sub 15%, respectiv 28% dintre persoane – în scădere cu 21% de procente față de anul precedent.

Prețuri și preferințe la imobiliare

În ceea ce ține de tipul proprietăților, 53% dintre tranzacțiile din 2023 au fost pentru apartamente de 2 camere și 15% apartamente de 3 camere. Acestea însumează cele mai căutate tipuri de proprietăți.

Clasamentul este completat de garsoniere (9%), case în oraș și case în mediul rural, fiecare cu câte 8%.

Majoritatea proprietăților sunt cumpărate între 1 și 6 luni de la data punerii la vânzare. Proprietățile bune se vând în mai puțin de o lună. Cele care nu au un preț corect pot aștepta mai mult de 6 luni până sunt cumpărate.

Cererea de creditare a crescut cu 13% în 2022 față de 2021. Românii au contractat credite ipotecare în valoare de 4 miliarde de euro.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
2 luni în urmă

[…] apartamentelor s-au putut observa în acest interval de timp în rândul marilor orașe, în Brașov și Iași, cu aproape 11%, respectiv cu circa […]

Citeşte şi...
Close
Back to top button