Preşedintele ACA: „Avem probleme cu vânzarea mierii în hipermarketuri”
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a declarat, recent, la Târgul Naţional al Mierii, că mierea autohtonă lipseşte de pe rafturile hipermarketurilor, din cauza importurilor la preţuri de dumping şi a comisioanelor ridicate impuse apicultorilor români.
„Avem probleme cu vânzarea mierii în hipermarketuri. Sunt nişte costuri extraordinare pe care noi, ca asociaţie profesională, nu ni le permitem. Ştiţi foarte bine politica lor, cu tot felul de comisioane. Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA) nu este pregătită să meargă la raft cu bani negri. Noi lucrăm doar cu acte, iar să creştem artificial nişte preţuri. De exemplu, dacă noi vindem mierea cu 8-10 lei, ni se cere să o avem la raft cu 13 lei, ca 30% să rămână acolo, dar există şi miere cupajată, la 7 lei. Noi nu vrem să mai creştem preţurile, pentru că şi aşa mierea nu se consumă. E dificil cu hipermarketurile, deşi am avut discuţii şi suntem interesaţi să vindem mierea pe rafturile lor. Retailerii nu vor un produs mai scump, chiar dacă este bun şi de calitate”, a explicat Ioan Fetea.
România a importat 3.275 de tone de miere în 2018, dar a exportat de peste trei ori mai mult – 11.326 tone de miere. Principalele ţări unde a ajuns mierea românească sunt Germania, Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie, Belgia, Japonia, Israel şi China.
În ultimii 2-3 ani, consumul de miere în România a înregistrat o creştere de 15%, până la 550-600 de grame pe locuitor într-un an. Românii consumă de 3-4 ori mai puţină miere, comparativ cu cele 2 kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia. România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au ajuns la 1,4 milioane de familii de albine.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.