Economic

Nou mod de calcul al impozitelor pe clădiri / De când se va aplica

Nou mod de calcul al impozitelor pe clădiri

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat modificările aduse Codului fiscal, prin care noul mod de calcul al impozitelor pe clădiri se face pe baza grilei notariale.

Actul normativ promulgat vizează aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale.

Legea promulgată în 20 decembrie 2022 va fi aplicată de la 1 ianuarie 2025.

Deputații au renunțat la majorarea cu 50% a impozitelor, măsură care fusese introdusă de Senat. Asta după decizia Coaliției de guvernare, care a decis să aplice calculul impozitului pe clădiri după grila notarială, începând din 2025.

„Valoarea clădirii, exprimată în lei, se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă, după caz, și a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România”, după cum este scris în ordonanță.

Cum se procedează până în 2025; ce va fi după

Potrivit avocatnet.ro, pentru persoanele fizice se păstrează regulile vechi pentru impozitul pe clădirile rezidențiale, clădirile nerezidențiale și clădirile mixte.

  • Pentru perioada 2023 – 2024: impozitul pe clădirile rezidențiale deținute de persoanele fizice se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii.

Valoarea se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a clădirii cu valoarea din tabelul din Codul fiscal (articolul 457). Valoarea impozabilă a clădirii va fi ajustată în funcție de rangul localității și zona de amplasare;

  • începând cu 2025: acest impozit se calculează prin aplicarea unei cote de minimum 0,1% asupra valorii clădirii rezidențiale, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică. Mai precis, se însumează valorile clădirii, clădirilor-anexă și suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, așa cum reies din studiile de piață (așa-zisele grile notariale).

Pentru persoanele juridice, sunt păstrate regulile vechi pentru impozitul pe clădirile rezidențiale și nerezidențiale, inclusiv cele cu destinație mixtă.

  • pentru perioada 2023 – 2024: pentru persoanele juridice, impozitul pe clădirile rezidențiale se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii, iar impozitul pe clădirile nerezidențiale se calculează prin aplicarea unei cote între 0,2% și 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii.

Pentru clădirile mixte, impozitul se calculează prin însumarea impozitului pentru partea cu destinație rezidențială cu impozitul pentru partea cu destinație nerezidențială. Se păstrează regula stabilirii impozitului pe baza raportului de evaluare întocmit de un evaluator autorizat o dată la cinci ani;

  • începând cu 2025: pentru clădirile nerezidențiale, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de minimum 0,5% asupra valorii clădirii.

Valoarea clădirii se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă și a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în studiile de piață (grile notariale).

Eventuale scutiri

Consiliile locale pot scuti sau reduce impozitul pentru locuințele noi sau reabilitate la care s-au făcut lucrări de eficientizare energetică, pentru care s-au instalat sisteme de producere a energiei electrice cu ajutorul panourilor fotovoltaice sau pentru care s-au făcut sisteme ecologice certificate pentru colectarea și tratarea apelor uzate rezultate din consumul propriu. Facilitatea se va aplica numai celor care au suportat din bani proprii cheltuielile necesare.

Nou mod de calcul al impozitelor pe clădiri


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button