Ministrul Finanțelor: „Autoritățile vor să atragă contribuabilii să-și declare veniturile, inclusiv pe cele din off-shore-uri”
Autoritățile analizează, în momentul de față, cum va fi implementată declarația de patrimoniu, obiectivul urmărit fiind acela ca românii să-și declare veniturile, inclusiv din off-shore-uri, a declarat Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, într-un interviu acordat revistei „Capital”.
„Avem mai multe puncte de vedere în analiză. Și vrem să vedem care ar fi povara administrativă care ar putea apărea atât pentru contribuabil, dar şi pentru stat, în urma implementării unei astfel de măsuri. Această opinie rezervată are la bază mai multe elemente. Din perspectiva colectării, ar putea permite efectuarea analizelor de risc fiscal şi a verificărilor surselor bunurilor şi activelor şi ar constitui un punct iniţial de referinţă pentru verificarea acumulărilor ulterioare datei depunerii. De asemenea, ar fi un instrument aferent punerii în practică a unui Program de Dezvăluire Voluntară care vizează, în principal, atragerea contribuabililor la declararea veniturilor, bunurilor din străinătate, inclusiv cele din off-shore-uri. Direcţia Generală de Control Venituri Persoane Fizice are o astfel de analiză în lucru, privind programele de acest gen derulate în alte ţări. Dar, pentru a avea o asemenea declaraţie, e nevoie de un sistem informatic integrat care să aibă capacitatea să preia şi să gestioneze aceste declaraţii. Luăm în calcul inclusiv declararea online. Chiar şi în cazul unei conformări voluntare, Fiscul va face analiza veniturilor”, a arătat Ionuț Mișa.
Prin urmare, în momentul de față, chestiunea se află în documentare, și se încearcă să se vadă dacă această măsură aplicată în unele state europene, este benefică și la noi. Nu se ia în calcul aplicarea unei „amnistii fiscale”, ci doar „o identificare a patrimoniului fiecărei persoane fizice”, a precizat oficialul.
Reamintim că, în luna aprilie 2017, autoritățile au anunțat că vor să largească baza de impozitare din România, iar gospodăriile vor depune primele declarații în 2019. Ulterior, premierul Mihai Tudose a afirmat la Bruxelles că declarația de patrimoniu trebuie să fie foarte bine pregătită „şi din punct de vedere tehnic şi din punct de vedere al acceptanţei, să înţeleagă oamenii ce facem, de ce facem acest lucru”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.