Ministerul Agriculturii susține că alertele privind scumpirea cărnii de pasăre şi de porc „nu sunt justificate de situaţia din piaţă”
Alertele referitoare la scumpirea cărnii de pasăre şi a celei de porc, după cum a anunţat recent o asociaţie de profil, nu sunt justificate de „situaţia din piaţă”, precizează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
„În conformitate cu documentele emise de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, prețul cărnii de pasăre la poarta fermei a fost relativ constant pe toată perioada anului 2018 până în prezent, nefiind estimate creșteri nici pentru perioada următoare. Deși ne aflăm în perioada sărbătorilor pascale, prețul ouălor la poarta fermei a scăzut cu 15%. Aceasta demonstrează faptul că la producători nu s-au înregistrat creșteri de prețuri”, se arată în comunicatul de presă al MADR.
În comparație cu prețurile medii existente la nivelul UE, se poate constata că acestea sunt mai mici cu 22% în cazul cărnii de pasăre. De asemenea, prețul la poarta fermei la ouăle de consum este cu 24% mai mic față de media europeană.
Preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, a declarat pentru Agenţia Agerpres că un ou se vinde la poarta fermei la „un preţ de faliment”, în medie, cu 28 de bani bucata.
Prețurile la carnea de porc la nivel global au fost influențate de situația din China, principalul producător la nivel mondial, cu o producție de anuală de circa 400 milioane capete, țară afectată puternic de virusul pestei porcine africane, susţine Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
„Drept urmare, la nivel european, preţul la poarta fermei a avut o creştere de aproximativ 17% în perioada ianuarie – aprilie 2019, în timp ce în România, în acelaşi interval, creşterea a fost de numai 8%. În ţara noastră, preţul la carnea de porc la poarta fermei în luna aprilie 2019 nu diferă semnificativ de cel din anul 2018, fiind similar cu cel din luna decembrie 2018”, menţionează MADR.
În luna aprilie, preţul mediu al cărnii de porc în viu era de 5,32 lei/kg, faţă de 3,98 lei în februarie şi de 4,63 kg în martie. Preţul mediu european la carcasa de porc se situează la 1,63 euro/kg în aprilie (1,46 euro/kg în România), 1,46 euro/kg în martie (1,27 euro/kg în România) şi 1,38 euro/kg în februarie (1,08 euro/kg în România).
Conform datelor furnizate de Asociaţia Producătorilor de Carne de porc din România se remarcă faptul că, după o perioadă de scădere accentuată a preţului la carnea de porc, se înregistrează o revenire a acestuia, aflat şi în acest moment sub cel european. În ceea ce priveşte necesitatea dezvoltării sectorului de reproducţie porc şi pasăre, aceasta reprezintă o preocupare permanentă a Guvernului României, iar programele de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie şi cel de susţinere în sectorul avicol se află în curs de finalizare în plenul Parlamentului, urmând ca în cel mai scurt timp să fie trimise spre promulgare.
Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP) a anunţat recent că preţul la carnea de porc şi de pasăre va creşte cu încă 30-40%, după scumpirile înregistrate în ultimele săptămâni. Aceasta acuză şi lipsa capacităţii de reproducţie a României, la porc şi pasăre, drept cauza principală a acestei crize.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.