Economic

La ce să ne aşteptăm în privinţa preţului cărnii de miel de Paşte / Părerea unui expert în domeniu

La ce să ne aşteptăm în privinţa preţului cărnii de miel de Paşte.

​Anul acesta, pesta micilor rumegătoare (PMR), cunoscută și sub numele de ciuma oilor, a fost confirmată în România, determinând Comisia Europeană să adopte măsuri de urgență pentru limitarea răspândirii bolii. În egală măsură sunt afectate atât exportul, cât și importul acestor tipuri de produse, fiind limitate până în luna iunie a acestui an.  

Marian Valentin, secretarul general al Federației Crescătorilor de Ovine din România, a declarat, pentru retail.ro, pe marginea acestui subiect: „În această perioadă, crescătorii de ovine sunt într-o mare disperare. În contextul pestei micilor rumegătoare, impactul economic este uriaș, iar subvențiile actuale nu sunt suficiente pentru a acoperi daunele cauzate de restricțiile de export”.

La ce să ne aşteptăm în privinţa preţului cărnii de miel de Paşte

Potrivit sursei citate, în ciuda provocărilor cauzate de pesta micilor rumegătoare, prețurile de anul acesta la carnea de miel nu vor fi cu mult diferite față de 2024.

Dacă în 2022 un kilogram de carne de miel de la producător costa în jur de 17-18 lei/kg, iar carcasa, circa de 30 lei/kg, în 2023 prețul sărise la 35 de lei/kg de la producător. În 2024, însă, prețul pe kilogram aproape că s-a dublat.

„Oprirea exporturilor înseamnă o bulversare a pieței românești. Asta înseamnă, firește, că nu va bubui pe piață prețul mielului. Produsul o să rămână în piața românească și asta e bine, până la urmă, că rămâne în țară marfa. Numai că prețul nu știu dacă va scădea prea mult, estimez că va rămâne același ca cel de anul trecut. Bineînțeles, întotdeauna prețul va fi mult mai mare, dacă mielul este cumpărat în funcție de piese (n.r. pulpă, cotlet, organe), dacă îl comparăm cu prețul unei carcase sau în viu. La poarta fermierului poate costa mai puțin, prețurile se negociază, pe când în comerț se adaugă – pe lângă un preț comercial – și costul tarabei, al transportului și așa mai departe”, a mai menţionat Marian Valentin, continuând: „Piața externă dictează prețurile, e adevărat. Dacă în afară se cumpără cu un preț mai mare, nimeni nu va vinde mai ieftin în țară. De exemplu, dacă prețul la export crește de la 18 la 22 de lei pe kilogram în viu, atunci în România prețul cărnii tăiate poate ajunge la 44 de lei/kg”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre


0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button