Economic

La Carfil Brașov va începe producția de drone militare și civile

La Carfil Brașov va începe producția de drone

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan-Gruia, a anunțat că România va începe producţia de drone româneşti cu dublă destinaţie, militară şi civilă, până la finalul anului. Prototipul îl vom avea în vară, potrivit ministrului. Drona va fi produsă la Carfil Brașov.

„Anul trecut, în calitate de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, împreună cu Radu Oprea, ministrul Economiei, am semnat un protocol în care am început, împreună cu INCAS şi cu colegii de la Carfil, să lucrăm la un concept care are prioritatea directoare românească pe tot ce înseamnă drone cu dual use, atât militar, cât şi civil. În momentul de faţă, suntem în faza finală a testărilor. Urmează ca în cursul acestei veri să avem deja prototipul şi să intrăm în producţie de serie până la finalul acestui an”, a precizat Bogdan Ivan-Gruia în cadrul unor declarații de presă.

Potrivit ministrului, un miliard de lei vor intra anul acesta, în România, în proiecte de producţie de tehnică militară şi vor ajunge la companiile naţionale din industria de apărare.

Pe masa ședinței CSAT de vineri, 28 martie, este decizia cu privire la selectarea a trei companii și trecerea acestora în administrația MApN.

Acord strategic cu Periscope Aviation USA

Reamintim că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, prin intermediul Societății Carfil SA Brașov, subsidiară a companiei naționale Romarm SA, a semnat, la finele lunii mai 2024, un acord strategic de cooperare industrială cu producătorul american de drone militare și civile – Periscope Aviation, la Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, cel mai mare eveniment regional dedicat apărării şi securităţii.
Acest acord marchează o premieră pentru industria românească de apărare, fiind primul parteneriat strategic al unei companii autohtone în domeniul construcției de drone militare și civile.
Societatea Carfil SA, cu o istorie de peste 100 de ani în producția de armament și muniție pentru artilerie, se numără printre cele mai importante companii din industria de apărare a României.
Periscope Aviation reprezintă divizia de drone a Chartis Federal, fiind cea mai recentă investiție a companiei americane, renumită pentru inovația sa în sistemele UAV (unmanned aerial vehicle – vehicule fără pilot) tactice de înaltă performanță.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, şi cel al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, au semnat, la începutul lunii noiembrie 2024, un protocol de colaborare în domeniul cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice, care pune bazele primului program integrat ce va crea drona românească.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre


2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
jonelul
3 zile în urmă

Dar meseriasii au iesit la pensie intre timp, sau au fost disponibilizati ori s-au dus pe copca in mod natural, cu cine vreti acum sa mai duceti la capat acest proiect ? Cu imigranti din Sri Lanka ?

Willy
Răspunde la  jonelul
3 zile în urmă

Mai jonele, nu ca imi place sa ma bag cu tine in seama dar tu de la o vreme esti chiar usor amuzant. Pai cum crezi ca se fac dronele alea, cu meseriasi la strung, la rectificare si la forja?

Back to top button