Economic

Indicatorul de încredere macroeconomică a scăzut semnificativ, ajungând la 44,3 puncte

 

Indicatorul de încredere macroeconomică a scăzut cu 4,1 puncte, în luna noiembrie 2018, faţă de luna anterioară, ajungând la valoarea de 44,3 puncte, iar faţă de luna noiembrie 2017 a crescut cu 0,2 puncte, arată sondajul realizat de CFA România.

Practic, evoluţia s-a datorat ambelor componente ale indicatorului.

„Astfel, indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 7 puncte, până la valoarea de 55,6 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 4,1 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 2,6 puncte, până la valoarea de 38,7 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 2,4 puncte)”, subliniază CFA România.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 83% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Prin urmare, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6991, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7427.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2019/decembrie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,23%.

„Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 61% şi, respectiv, peste 64% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,64%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani este de 4,78%. Având în vedere rata anticipată a inflaţiei, pentru scadenţele pe termen scurt sunt anticipate în continuare dobânzi real negative”, menţionează CFA România.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA. Indicatorul de încredere macroeconomică prezintă anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare